W oczach obcokrajowca o przeciętnej wiedzy Polska to oczywiście Kraków, Solidarność, gościnność i wspaniała wódka.To Malbork, jeziora mazurskie i żarliwy katolicyzm. Ale gdzie skrywa się polska, słowiańska dusza? W krakowskich zaułkach? Nad sielankowymi brzegami Wisły? A może łatwiej ją odkryć na tradycyjnych polskich weselach?
Radek Knapp, Polak od 12. roku życia mieszkający w Austrii, autor wydanych w Polsce "Lekcji Pana Kuki", podróżuje po kraju między Gdańskiem a Krakowem, próbując flaczków i chleba, szukając elementów humorystycznych w polskiej prasie i biorąc pod lupę gospodarkę wolnorynkową.
Te niezwykle ciekawe, odkrywcze, czasami zaskakujące spostrzeżenia dotyczące polskiej kultury i rodzimych zwyczajów pozwalają choć na moment wejść w skórę obcokrajowca i poczuć, co zagranicznych turystów w Polsce dziwi, boli, irytuje i śmieszy. Autor analizuje stereotypy na temat Polski i Polaków, jedne kwestionuje, a inne potwierdza. Dystans i odrobina autoironii zagwarantują Czytelnikom dobrą intelektualną zabawę.
Informacje dodatkowe o Instrukcja obsługi Polski:
Wydawnictwo: Carta blanca
Data wydania: 2009 (data przybliżona)
Kategoria: Podróżnicze
9788361444657