Kiedy nurkujesz w oceanie, zanurzasz się w początek każdego z nas. - P. Godfrey-Smith
Mimo że ssaki i ptaki są powszechnie uważane za najmądrzejsze stworzenia na Ziemi, najnowsze badania dowodzą, że wyższa inteligencja pojawiła się na bardzo odległej gałęzi drzewa życia. Mowa o głowonogach, a przede wszystkim ośmiornicach, jednych z najbardziej zadziwiających zwierząt zamieszkujących oceany. Są inteligentne, ciekawskie, mają zdolność uczenia się, odróżniania kształtów i rozpoznawania ludzi. Potrafią odkręcić słoik, pluć w żarówkę, by zgasić światło, znaleźć wyjście z labiryntu i brawurowo uciec z niewoli. W zdolności do kamuflażu nie mają sobie równych; w ciągu niespełna sekundy mogą upodobnić się do koralowca, kępki wodorostów czy piaszczystego morskiego dna. Jak to możliwe, że stworzenia obdarzone takimi zdolnościami wyewoluowały w linii tak radykalnie różnej od naszej?
Peter Godfrey-Smith zabiera nas w podróż przez oceany - zarówno te współczesne, jak i archaiczne - w poszukiwaniu prapoczątków świadomości. Opierając się na najnowszych badaniach naukowych oraz własnych podwodnych obserwacjach, odkrywa tajemniczy i fascynujący świat innych umysłów, pozwalając zrozumieć naturę naszych własnych.
Zwięzły i elegancki przewodnik po ewolucji, świadomości i biologii morskiej. - Psychology Today
Fascynujące i często zachwycające! - The Times
Książka znalazła się na liście 10 najlepszych tytułów popularnonaukowych tygodnika ,,Publishers Weekly" w 2016 roku
Finalistka The Royal Society Book Prize 2017
Peter Godfrey-Smith - profesor filozofii w Graduate Center na uniwersytecie w Nowym Jorku oraz historii i filozofii nauki na Uniwersytecie w Sydney. Jego podwodne nagrania ośmiornic pojawiały się w National Geographic i New Scientist.
Wydawnictwo: Copernicus Center Press
Data wydania: 2018-09-04
Kategoria: Popularnonaukowe
Tytuł oryginału: Other Minds: The Octopus, the Sea, and the Deep Origins of Consciousness
Wyobraź sobie wycieczkę do zielonego lasu, gdzie wszystkie drzewa kichają i kaszlą, wyciągają kończyny i bacznie Cię obserwują swoimi niewidzialnymi oczami...
Przeczytane:2018-12-13, Ocena: 4, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2018 roku,
Bardzo nierówna pozycja. Dzieło filozofa i niekiedy męcząco skomplikowane - jak np. gdy opisuje różne teorie świadomości i tym podobne. Pomiędzy rozdziałami o charakterze ogólnym - pierwsze są banalne, to wiedza z gimnazjum - są jakby na zachętę rzucone rozdziały o ośmiornicach, mątwach i kałamarnicach - i te oczywiście są cudowne.
Kto się spodziewa łatwej lektury o głowonogach, z mnóstwem anegdot, ten się ani chybi srodze zawiedzie.
Ale jak się już przebrnie - to czytanie przypomina brnięcie, niestety - to jest się zachwyconym tymi stworzeniami. Wciąż nie mieści mi się w głowie jakim cudem tak barwne stworzenia mogą... nie widzieć barw.
Serio.
Warta przebrnięcia, pomimo wszystko. Zanim na rynek trafi książka o ośmiornicach Sy Montgomery (która zapewne będzie genialna).