IMBIR. Uzdrawiająca moc

Od tysięcy lat stosowany jest jako remedium na wiele schorzeń. Pomaga w leczeniu PRZEZIĘBIEŃ, INFEKCJI, REUMATYZMU, dolegliwości bólowych czy trawiennych. Oto imbir. Współczesne badania naukowe potwierdzają jego cenne właściwości.
Z książki dowiesz się, jak działa imbir i jak można wspomóc się nim przy leczeniu różnych CHORÓB oraz złagodzić codzienne dolegliwości.

Informacje dodatkowe o IMBIR. Uzdrawiająca moc:

Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2024-09-29
Kategoria: Medycyna i zdrowie

Kup książkę IMBIR. Uzdrawiająca moc

IMBIR. Uzdrawiająca moc - opinie o książce

"Imbir. Uzdrawiająca moc" to kolejna książka Agaty Lewandowskiej, w której autorka stara się przybliżyć czytelnikowi znane i mniej znane rośliny wpływające na nasze zdrowie, czyli te mające uzdrawiającą moc. Tym razem poznamy uzdrawiające właściwości imbiru -  znane już od wieków i potwierdzone aktualnymi badaniami naukowymi. Dowiemy się, na co może pomóc imbir, jak go używać, lecz także kto nie powinien go stosować lub uważać z jego stosowaniem. W dalszej części książki znajdziemy pomysły na zastosowanie nie tylko świeżego, ale także suszonego imbiru w kuchni, a także łatwe i smaczne przepisy na przekąski i napoje. Nauczymy się również jak go przechowywać i przetwarzać.

"Imbir odgrywał ważną rolę w tradycyjnej medycynie Indii, Chin, Japonii, a także w systemie medycyny Unani, będącej połączeniem tradycji leczniczej starożytnej Grecji, Persji i krajów arabskich."
"Medycyna Unani wykorzystywała natomiast imbir jako środek na pasożyty, kłopoty trawienne, bóle głowy i pleców, reumatyzm i choroby nerwowe. Uważano też, że wspomaga pamięć i libido (również w Indiach imbir był uznanym afrodyzjakiem)."
Imbir jest rośliną znaną ze swoich właściwości leczniczych, o działaniu przeciwzapalnym i antybakteryjnym, stosuje się go najczęściej na... nasilone mdłości (zwłaszcza u ciężarnych kobiet), a także przeziębienia i różne infekcje. Imbir i jego właściwości nadal jest przedmiotem badań naukowych i tematem prac z zakresu medycyny i zdrowia.
Autorka podaje wiele przykładów na jakie dolegliwości można stosować korzeń imbiru, pomaga on na przykład w zespole metabolicznym, nadciśnieniu, miażdżycy i zaburzeniach lipidowych czy cukrzycy typu 2.

"W ostatnim czasie w medycynie następuje pewnego rodzaju powolny zwrot w kierunku szerszego wykorzystywania leków ziołowych, wcześniej postrzeganych jako mniej skuteczne, bardziej nieprzewidywalne lub kojarzonych głównie z medycyną alternatywną."
Częścią jadalną imbiru jest kłącze, które wyglądem przypomina rozgałęziony korzeń. Jest on żółty i soczysty w środku, na zewnątrz jednak pokryty jest jasną suchą skórką. W smaku imbir jest lekko orzeźwiający, słodko-cytrusowy, lecz zarazem bardzo pikantny.
Lubię poznawać różne rośliny, które mogą mieć wpływ na nasze zdrowie, zwłaszcza od chwili, gdy teraz sama zmagam się z podstępnymi choróbskami.
Polecam, bo warto korzystać z dobroci natury.

Dziękuję za możliwość poznania uzdrawiającej mocy imbiru Pani Edycie z Wydawnictwa RM.

Avatar użytkownika - Anna1990
Anna1990
Przeczytane:2024-11-02, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2024,

Imbir od lat stosowany jest, jako środek na wiele schorzeń m.in. pomaga w leczeniu przeziębienia i infekcji a także reumatyzmu, dolegliwości bólowych oraz trawiennych. Współczesne badania potwierdzają dobroczynny wpływ imbiru na ludzi organizm.  Z niniejszej książki można dowiedzieć się m.in. jak działa imbir i jak można wspomóc dzięki niemu leczenie różnorakich chorób.
Pierwsze skojarzenia, jeśli pomyślę o imbirze? Przyprawa do piernika. Tak. To prawda. Wszak imbir wchodzi w skład przyprawy do piernika. To chyba jedyna wersja imbiru, jaką miałam szansę spróbować. Jednak nie mogłam przejść obojętnie obok tej książki. Wiedzy o dobroczynnych właściwościach przypraw i roślin nigdy za wiele a autorka już nie raz udowodniła, że sporo o nich wie. I tą wiedzą z chęcią dzieli się z innymi...
W książce Imbir. Uzdrawiająca moc autorka w prosty i zrozumiały sposób przedstawia nieco historii, właściwości imbiru oraz jego zastosowania w leczeniu chorób. Warto zaznaczyć, że opierała się na badaniach naukowców i swojej wiedzy. Przy okazji na końcu umieściła kilka ciekawych przepisów na dania i koktajle, do których dodaje się imbir. Czy mogę polecić tę książkę? Oczywiście. Myślę, że powinna znaleźć się w każdej biblioteczce pani domu.

Detoks cukrowy
Agata Lewandowska 0
Okładka ksiązki - Detoks cukrowy

Żegnajcie słodycze, witaj zdrowie i smukła sylwetko! Jadłospis na 8 tygodni i 120 przepisów na zdrowe i smaczne potrawy.Ciągle masz ochotę na słodycze...

Kurkuma. Uzdrawiająca moc
Agata Lewandowska0
Okładka ksiązki - Kurkuma. Uzdrawiająca moc

Sproszkowane kłącze kurkumy powszechnie stosuje się jako przyprawę. Ale jest ona ceniona nie tylko ze względu na walory smakowe, zawarta w niej kurkumina...

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;