Rodzina Báezów udaje się na ferie do swojego domku nad jeziorem. To ma być wspaniały rodzinny wyjazd, który na nowo zbliży do siebie wszystkich, po tym jak Devin, wyjechał na studia do Kalifornii. Za bratem tęskni szczególnie jego bliźniaczka Maya, która wciąż przeżywa trudne chwile po śmierci ich mamy. Jedynym minusem wakacji w Lake Andreas są sąsiedzi Báezów, czyli Seo-Cooke'owie. Odkąd, ponad dekadę wcześniej, pan Seo-Cooke ukradł ojcu Devina pomysł na robota zmywającego podłogi, na którym zbudował swoje technologiczne imperium, rodziny szczerze się nienawidzą.
Dlatego kiedy Julian Seo-Cooke prosi Devina, aby ten udawał jego chłopaka, ten jest zdziwiony. Postanawia jednak skorzystać z okazji, aby udowodnić, że ich sąsiedzi oszukują w corocznych zimowych igrzyskach. W tym roku stawka jest wysoka, bo ojcowie założyli się o domek Báezów.
Jednak od nienawiści do miłości jeden krok.
Oby był rozważny...
,,Bystra, zabawna i po prostu zachwycająca książka." Robbie Couch, autorka bestsellera ,,Jeśli jutro nie nadejdzie"
Książka odpowiednia dla czytelników 12+
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2024-11-13
Kategoria: Dla młodzieży
Tytuł oryginału: Caught in a Bad Fauxmance
Przeczytane:2024-12-03, Ocena: 5, Przeczytałam,
Jak ja dawno nie czytałam młodzieżówki! Dlatego tym razem postanowiłam po nią sięgnąć. Dzięki uprzejmości wydawnictwa Muza S.A. miałam okazję przeczytać powieść ,,Igrzyska w udawaniu". Wybrałam ją głównie ze względu na zachęcający opis, ale i uroczą okładkę? Jednak, czy autorka skradnie moje serce?
Rodzina Báezów po kilku latach postanawia spędzić ferie w swoim domku nad jeziorem. Ten wyjazd ma im pomóc w naprawieniu trudnych relacji zwłaszcza między Devinem, a Maya, którzy mimo iż są bliźniakami oddalili się od siebie. Na drugim brzegu jeziorka mieszka rodzina Seo-Cooke'ów. Obie rodziny nie pałają do siebie sympatią. Dlatego też Devin jest mocno zdziwiony kiedy Julian Seo-Cooke prosi go o to, aby udawał jego chłopaka. Ich relacja początkowo przyjacielska to z czasem nabiera nowego charakteru. Ponadto obie rodziny od lat rywalizują ze sobą, dlatego też udawany związek jest im na rękę, ponieważ mogą odkryć wszystkie posunięcia wrogów. Jak się okazuje nie wszystkie zagrania są fair play.
Książka najmocniej skupia się głównie na relacji bliźniaków. Devin wyjechał na studia, jego siostra Maya nie może natomiast uporać się ze śmiercią mamy, ale i wyjazdem brata. Ich relacja została ukazana bardzo dokładnie, ale i z wrażliwością. Maya to mocna osobowość, która zawsze stara się postawić na swoim, jednak wielkim krokiem w jej życiu jest odpuszczenie studiów na poczet brata. Natomiast Devin to bohater, który ciągle poszukuje własnego ja. Chłopak jest rozdarty pomiędzy lojalnością wobec rodziny, a usamodzielnieniem się.
,,Igrzyska w udawaniu" to ciepła i urocza powieść młodzieżowa. Znajdziemy tutaj humor, romantyzm, ale i poruszone zostały cięższe tematy takie jak strata, rozstanie. Ta historia zachwyca pod wieloma względami. Czytając ją czułam się jakbym była otulona najmilszym kocykiem! Ta historia gwarantuje zarówno dobrą zabawę, ale i skłania do przemyśleń na temat miłości, rodziny czy przebaczenia.
Coś co mnie najbardziej urzekło w tej powieści to postacie! Każdy z występujących tutaj bohaterów jest indywidualistą. Jednak są one oni niezwykle barwni i każdy z nich wnosi coś nowego do tej historii. Maya nieustannie zmaga się z żałobą i jest przeciwieństwem Devina, który jest realistą i skupia się na swoich zmartwieniach nie zawsze zauważając cierpienie innych. Julian to postać, którą początkowo niezbyt miło przyjęłam, jednak poznając go bliżej zyskał moją sympatię, a to za sprawą jego poczucia humoru oraz szczerości. Rodzice Báez są bardzo realnie ukazani. Zmagając się z własnymi demonami starają się stworzyć pełen ciepła i miłości dom. Natomiast ich zupełne przeciwieństwo to rodzice Seo-Cooke, którzy są zaślepieni władzą i pieniędzmi. Te wszystko postaci tworzą niezwykle ciekawą i barwną oprawę tej powieści.
,,Igrzyska w udawaniu" to powieść, którą pokochałam. Piękna, ciepła, urocza i zapadająca w pamięci. Ta niezwykła historia idealnie łączy ze sobą humor jak i emocje. Ta książka zostanie moja comfort book. Czytanie jej było ogromną przyjemnością. Jestem również wdzięczna za to, że zostały tu poruszone tematy takie jak żałoba, rozpad małżeństwa, czy pogoń za pieniądzem. Ta historia skłania do przemyśleń, pozwalając nam wynieść po jej przeczytaniu pewne lekcje. ,,Igrzyska w udawaniu" z całego serca polecam zarówno młodszym jak o starszym czytelnikom! Ta książka was zauroczy!
IG: libresunn