Huxley. Biografia

Po raz pierwszy do polskich czytelników trafia znakomicie oceniana biografia autorstwa Jacka Pollera. To wnikliwy opis kolejnych etapów twórczości jednego z najbardziej dalekowzrocznych i niezwykłych pisarzy XX wieku – od satyryka odmalowującego rozpacz powojennego pokolenia, przez zagorzałego pacyfistę w latach 30., poszukiwacza duchowości w latach 40., psychodelicznego mistyka w latach 50., po newage’owego proroka.

Autor przedstawia nieznane fakty. „Tę biografię nie tylko świetnie się czyta – jest ona niezbędną aktualizacją wiedzy o jednym z najbardziej intrygujących i oryginalnych intelektualistów XX wieku" – uważa prof. Dana Sawyer, znawca tematu i również autor biografii Huxleya.

Poller zestawiając wydarzenia z życia Huxleya z kolejnymi tytułami, dokonuje nowej interpretacji dzieł autora "Drzwi percepcji". Na łamach „New York Journal of Books” zwraca na to uwagę Arthur Hoyle: „Z kontekstu utkanego przez zdumiewające fakty dowiadujemy się także o tym, jak życie prywatne autora «Nowego wspaniałego świata» kształtowało jego światopogląd, nadając również wyraz jego utworom".  Dodajmy, że autor nie oszczędza Huxleya ani w tych kwestiach życia prywatnego, które zdecydowanie nie wzbudzą sympatii czytelników, ani przyglądając się jego wypowiedziom czy gestom publicznym (jak np. odmowa w październiku 1939 roku podpisania antynazistowskiej deklaracji francuskiego pisarza Rogera Cailloisa).

Polskich czytelników być może zdziwi informacja, że jedna z najbardziej znanych XX-wiecznych powieści, "Nowy wspaniały świat", która w naszych kraju była odbierana jako zręczna metafora ZSRR z obsesyjną potrzebą kontroli nad obywatelami, powstała z myślą o Ameryce, której pisarz zarzucał niszczenie kultury europejskiej i niezależności myśli.

"Huxley" jest pierwszą biografią, której autor analizuje oddziaływanie utworów pisarza na sfery poza obrębem literatury w dzisiejszych czasach. Choć Nowy wspaniały świat wciąż pozostaje najbardziej znanym tytułem, to Drzwi percepcji, Filozofia wieczysta i Wyspa wywarły duży wpływ na kontrkulturę lat 60., medycynę alternatywną, obecne ruchy ekologiczne i nurt New Age, którego Huxley stał się jedną z ikon. Poller opisuje również rolę pisarza (nawiasem mówiąc, to Huxley pierwszy użył słowa psychodelic i je wyjaśnił) w powrocie do – na długo zarzuconych – badań w USA nad wykorzystaniem substancji psychodelicznych w psychiatrii.

Informacje dodatkowe o Huxley. Biografia:

Wydawnictwo: PIW