Hiszpański mąż

Jest rok 1862, w Warszawie Rosjanie coraz bardziej ograniczają wolność Polakom. Owdowiała Alicja, samotnie wychowuje córkę. Jednocześnie walczy o to, aby pracować w szpitalu na takich samych prawach jak pozostali lekarze.

Pewnego dnia jej córka doznaje wypadku. W trakcie akcji ratowniczej na jaw wychodzą pewne fakty o pochodzeniu dziewczynki, które jej matka dotychczas skrzętnie ukrywała. Teraz będzie musiała wyznać prawdę o jej tożsamości, swojej szaleńczej wyprawie do Hiszpanii, o miłości przekraczającej granice, o hiszpańskim wojowniku Gustavie da Costa.

Co działo się w życiu Alicji, zanim urodziła córkę, zanim owdowiała? Jak doszło do tego, że w połowie XIX wieku, gdy drzwi uniwersytetów były jeszcze zamknięte dla kobiet, ona skończyła medycynę? O tym wszystkim Szanowny Czytelniku dowiesz się z książki.

W powieści ożywa Warszawa z XIX wieku, słynąca z pięknych budowli i zielonych parków, zwana wówczas Paryżem Wschodu. Losy fikcyjnych bohaterów przeplatają się z prawdziwymi wydarzeniami, w których uczestniczyli wybitni artyści, lekarze, politycy, pierwsze emancypantki czy naukowcy.

Opinie:

,,Pełna emocji opowieść o kobiecej sile i determinacji w świecie rządzonym przez mężczyzn. A także o miłości w cieniu wielkiej historii i przeszłości, która nie pozwala o sobie zapomnieć..."

NIEnaczytana. Z miłości do książek

,,Pełna szaleństwa, uroku i barw opowieść o kobiecie, która w imię miłości jest w stanie znieść naprawdę wiele. Do tego walka o równouprawnienie, podróże i realia XIX wieku - wyśmienita rozrywka!"

Anna Ficek, blogerka książkowa, instagramerka

Informacje dodatkowe o Hiszpański mąż:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2024-12-01

Tagi: Literatura historyczna Proza literacka romans

Kup książkę Hiszpański mąż

Hiszpański mąż - opinie o książce

Avatar użytkownika - Marigolds216
Marigolds216
Przeczytane:2025-01-15, Ocena: 6, Przeczytałem,

To wspaniale napisana powieść historyczna, która przenosi nas do XIX wiecznej Warszawy. Wraz z Alicją i Gustavo uczymy się wspólnego życia w małżeństwie i rozpoczynany walkę z konwenansami i uprzedzeniami. Po emocjonującej ucieczce z ogarniętej wojną Hiszpanii bohaterowie muszą zmierzyć się z kolejnymi wyzwaniami.

Alicja pragnie kontynuować naukę i marzy o dyplomie lekarza a Gustavo mierzy się ze swoją traumatyczną przeszłością. Tych dwoje ludzi, to bohaterowi z krwi i kości. Mają swoje marzenia, lęki, słabości ale łączy ich wielkie uczucie, które pragną pielęgnować. Czy los będzie dla nich łaskawy? Czy Alicja spełni swoje marzenia? Przekonajcie się sami.

Autorka w swojej powieści zadbała aby czytelnik oprócz pasjonującej fabuły otrzymał także idealnie odtworzone realia historyczne oraz dawkę wiedzy psychologicznej. Uważny czytelnik odnajdzie w tej powieści elementy logoterapii - nurtu psychologicznego, w którym specjalizuję się autorka:

,,Nie jesteś więźniem przeszłości, synu. Nie jesteś jej ojcem. Jesteś synem przyszłości. Jesteś wolny i możesz zdecydować, co chcesz z tą wolnością dalej zrobić. Gustavowi tę słowa dały ukojenie. Wyrył je sobie w sercu i nosił, zakotwiczył się w nich. Chociaż wiedział, iż w Hiszpanii zbierają się nad jego głową ciemne chmury, to czuł się wewnętrznie uwolniony".

Polecam z całego serca

Hiszpański brat
Katarzyna Nowosielska0
Okładka ksiązki - Hiszpański brat

Jest połowa XIX w. Młoda 20-letnia Alicja ze mieszczańskiej rodziny chce być lekarką. Kobiety wówczas jeszcze nie pracują, nie studiują w Polsce. Dziewczyna...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk