Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2016-10-11
Ta opowieść powstała na podstawie pamiętnika, który okazał się własnością dziadka współautorki tej książki. Jest to historia młodego księdza, który przeżywa rozterki, tkwi między powołaniem a miłością do kobiety. Całą powieść okraszają fragmenty pamiętnika. Zwróciłam uwagę na hierarchię w kościele. Mam wrażenie, że niektóre mechanizmy nie zmieniły się do dziś, chociaż od wydarzeń opisanych w powieści minęło ponad sto lat. Książkę czytało się z wielką przyjemnością.
„Miłość jest wszystkim, dlaczego warto żyć. Ukorzyłem się przed jej majestatem, bo właśnie ona jest najwyższym darem od Boga. Tak to ułożono tam na górze i żadne sztuczne nakazy lub zakazy tego nie zmienią.”
"Historia spisana atramentem "nie zachwyciła mnie tak bardzo a szkoda bo myślałam,ze książka oparta na autentycznych wydarzeniach będzie miała w sobie swojego "pazura".
Autorka książki ,która jest zarazem wnuczką głównego bohatera --księdza Czesława,który zrzuca sutannę,by poślubić ukochaną-przedstawia nam w swojej książce życie swojego dziadka,jego rozterki,wielką miłość i namiętność.Autorka wraz z drugim autorem p.Januszem cofa się prawie 100 lat wstecz by rozwikłać skrywaną przez dziadka tajemnicę.
To książka dla tych ,którzy kochają podróż w przeszłość,w podróż przez wiele ciekawych miejsc i spotkań z wieloma historycznymi postaciami.
A gdy się zejdą, raz i drugi, kobieta po przejściach, mężczyzna z przeszłością, powstaje wspólna powieść, nie obyczajowa, charakterystyczna...
Historia o pasji, miłości i... duchach przeszłości, które raz obudzone, nie pozwalają o sobie zapomnieć. Tajemniczy Dom, w którym może się...
Przeczytane:2017-09-02, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2017,
Historia, która może wydawać się nieprawdopodobna. Jednakże życie napisało już wiele takich scenariuszy. Miłość księdza do kobiety to temat ciekawy, tak samo jak zasady panujące w społeczeństwie, których złamanie groziło wykluczeniem. Mimo wszystko miłość, która połączyła Marię i Czesława, jest naprawdę piękna i poruszająca. Oboje (choć historia przedstawiona jest głownie na podstawie zapisów z pamiętnika Czesława) mają świadomość ryzyka jakie zdecydowali się podjąć, aby móc stworzyć szczęśliwy związek. Pomimo wielu zwątpień, przeciwności, ostracyzmu społecznego. Trudna miłość pełna wyrzeczeń, oczekiwania, niepewności i chwil zwątpienia.