Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje

Ocena: 5 (2 głosów)
Inne wydania:

,,Historia olskiego smaku" opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej - obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich.

Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u. Wówczas to po raz kolejny w historii okazało się, jak ważnym elementem kształtującym dzieje polskiego społeczeństwa jest pożywienie. Jak kolejne wahania w zaopatrzeniu rynku, podwyżki cen żywności, wprowadzane i znoszone systemy kartkowe wyznaczają ważne etapy historii naszego kraju.

Informacje dodatkowe o Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Data wydania: 2021-02-17
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788301216177
Liczba stron: 296

Tagi: bóg

więcej

Kup książkę Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje - opinie o książce

PWN wydaje bardzo interesujące pozycje z zakresu historii. Ale tzreba pamiętać, że historia, to nie tylko postacie, bitwy itp, to także obyczaje i tradycje.
Link do opinii
Avatar użytkownika -

Przeczytane:2013-07-03,
Kiedy sięgałam po tę książkę,trochę się obawiałam,jak się ją będzie czytało.Jednak moje obawy były bezpodstawne-Historię polskiego smaku czyta się jednym tchem.Jest ona podzielona na kuchnię Piastów i Jagiellonów,przy sarmackim stole,od Sasów do króla Stasia,kuchnia ziemiańska czyli narodowa,Przedwojenne smaki,za Bieruta i Gomułki.W każdym z tych rozdziałów,opisane jest co najczęściej jadano,co było najbardziej dostępne i popularne,jak przyrządzano potrawy,i jak je przechowywano.Opisane są także przyjęcia,w biednych i bogatych domostwach,i dworach.Są też różne ciekawostki np-w imponującej bogactwem rezydencji Potockich w Łańcucie,ucztowano przez bity tydzień.Jedzenie przygotowywało aż 75 kucharzy.Pod nóż poszło 60 wołów,8 tysięcy kur i ponad 13 tysięcy ryb.Zużyto 18 tysięcy jaj,i 270 beczek,doskonałego węgierskiego wina.Książka zawiera też wspaniałe zdjęcia obrazujące zwyczaje żywieniowe z danego okresu.
Link do opinii
Avatar użytkownika - ewia101
ewia101
Przeczytane:2014-01-27, Ocena: 5, Przeczytałam,
Inne książki autora
W powojennej Polsce 1945-1948
Jan Łoziński0
Okładka ksiązki - W powojennej Polsce 1945-1948

Opowieść o życiu codziennym w niezwykłym okresie historii naszego kraju, jakim były pierwsze lata po zakończeniu drugiej wojny światowej. Pomimo wielkich...

Warszawa lata 70
Jan Łoziński0
Okładka ksiązki - Warszawa lata 70

Czwarty już album z serii FOTO RETRO to portret Warszawy w latach 70. - w epoce Edwarda Gierka. Zmiany we władzach PRL-u zaowocowały wielkimi inwestycjami...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;
Z pamiętnika jeża Emeryka
Obca kobieta
Katarzyna Kielecka
Obca kobieta
Katar duszy
Joanna Bartoń
Katar duszy
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Oczy Mony
Thomas Schlesser
Oczy Mony
Rok szarańczy
Terry Hayes
Rok szarańczy
Klubowe dziewczyny 2
Ewa Hansen ;
Klubowe dziewczyny 2
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy