Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje

Ocena: 5 (2 głosów)
Inne wydania:

,,Historia olskiego smaku" opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej - obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich.

Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u. Wówczas to po raz kolejny w historii okazało się, jak ważnym elementem kształtującym dzieje polskiego społeczeństwa jest pożywienie. Jak kolejne wahania w zaopatrzeniu rynku, podwyżki cen żywności, wprowadzane i znoszone systemy kartkowe wyznaczają ważne etapy historii naszego kraju.

Informacje dodatkowe o Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Data wydania: 2021-02-17
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788301216177
Liczba stron: 296

Tagi: bóg

więcej

Kup książkę Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje - opinie o książce

PWN wydaje bardzo interesujące pozycje z zakresu historii. Ale tzreba pamiętać, że historia, to nie tylko postacie, bitwy itp, to także obyczaje i tradycje.
Link do opinii
Avatar użytkownika -

Przeczytane:2013-07-03,
Kiedy sięgałam po tę książkę,trochę się obawiałam,jak się ją będzie czytało.Jednak moje obawy były bezpodstawne-Historię polskiego smaku czyta się jednym tchem.Jest ona podzielona na kuchnię Piastów i Jagiellonów,przy sarmackim stole,od Sasów do króla Stasia,kuchnia ziemiańska czyli narodowa,Przedwojenne smaki,za Bieruta i Gomułki.W każdym z tych rozdziałów,opisane jest co najczęściej jadano,co było najbardziej dostępne i popularne,jak przyrządzano potrawy,i jak je przechowywano.Opisane są także przyjęcia,w biednych i bogatych domostwach,i dworach.Są też różne ciekawostki np-w imponującej bogactwem rezydencji Potockich w Łańcucie,ucztowano przez bity tydzień.Jedzenie przygotowywało aż 75 kucharzy.Pod nóż poszło 60 wołów,8 tysięcy kur i ponad 13 tysięcy ryb.Zużyto 18 tysięcy jaj,i 270 beczek,doskonałego węgierskiego wina.Książka zawiera też wspaniałe zdjęcia obrazujące zwyczaje żywieniowe z danego okresu.
Link do opinii
Avatar użytkownika - ewia101
ewia101
Przeczytane:2014-01-27, Ocena: 5, Przeczytałam,
Inne książki autora
Warszawa lata 80.
Jan Łoziński0
Okładka ksiązki - Warszawa lata 80.

,,Warszawa, lata 80.", to piąty już  album z serii Foto Retro, przypominający dzieje stolicy w czasach PRL-u. Ostatnia dekada przed upadkiem komunizmu...

Mężowie stanu II RP - komplet w etui
Jan Łoziński0
Okładka ksiązki - Mężowie stanu II RP - komplet w etui

Zestaw trzech albumów poświęconych wybitnym politykom II Rzeczypospolitej - Ignacemu Paderewskiemu, Józefowi Piłsudskiemu i Ignacemu Mościckiemu. Ta...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Kyle
T.M. Piro
Kyle
Smolarz
Przemysław Piotrowski
Smolarz
Wszyscy zakochani nocą
Mieko Kawakami
Wszyscy zakochani nocą
Raj utracony
John Milton
Raj utracony
Krok do szczęścia
Anna Ficner-Ogonowska
Krok do szczęścia
Arcana
Anna Szumacher
Arcana
Zgoda na szczęście
Anna Ficner-Ogonowska
Zgoda na szczęście
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy