Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje

Inne wydania:
Wciągająca opowieść o ponad tysiącletniej historii polskiej kuchni. Kluczem jest kultura polskiego stołu: sztuka kulinarna i obyczaje na przestrzeni wieków. Zaglądamy do chat pierwszych Piastów i do sarmackich spiżarni, biesiadujemy na zjazdach szlacheckich, w salonach bogatego mieszczaństwa, zajadamy się kawiorem w legendarnej Adrii, a w czasach PRL wpadamy na setę i galaretę do baru za rogiem lub na obiad do „placówki zbiorowego żywienia".

Treść książki stanowi niezrównany opis obyczajów, zbiór anegdot oraz informacji związanych z przygotowaniem jedzenia, konsumpcją, nakryciem stołu, a także imponujący przegląd sprzętów kuchennych.

To kulinarne dzieje Polski, które poznajemy dzięki dokumentom z przeszłości: relacjom zagranicznych poselstw, wypisom z inwentarzy i rachunków dworskich, jak również przeglądowi poradników i kalendarzy gospodarskich. Postaci wielkich smakoszy i słynnych obżartuchów poznajemy dzięki wspomnieniom i listom.

Niezwykła podróż w czasie zainspiruje, a na pewno zachwyci każdego miłośnika kulinariów. Książka stanowi także znakomite opracowanie dla wielbicieli historii Polski.

Tadeusz Pióro, smakosz i kucharz domowy, felietonista kulinarny, wykładowca literatury amerykańskiej na Uniwersytecie Warszawskim zdążył już zachwycić się lekturą: Historia polskiego smaku to nie tylko dzieje kultury materialnej, lecz naszych odczuć, wierzeń i przesądów na temat tego, co utrzymuje nas przy życiu, czyli jedzenia. Zdobywanie pożywienia, przyrządzanie potraw, przedstawianie ich w książkach kucharskich i utworach literackich, powstawanie kulinarnych mód i snobizmów – wszystkie te sprawy Maja i Jan Łozińscy opisują w sposób przystępny i zarazem rzetelny. Bardzo cenna jest zamieszczona w książce bibliografia. Pasjonaci kuchni zapoznają się z tym dziełem jednym tchem, ale będą też często do niego powracać. Książkę przeczytać powinien każdy, kto interesuje się kulinariami.

Informacje dodatkowe o Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje:

Wydawnictwo: PWN
Data wydania: 2012-11-01
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 978-83-01-17102-5

Kup książkę Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje

Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje - opinie o książce

PWN wydaje bardzo interesujące pozycje z zakresu historii. Ale tzreba pamiętać, że historia, to nie tylko postacie, bitwy itp, to także obyczaje i tradycje.
Avatar użytkownika -

Przeczytane:2013-07-03, 26 książek 2013, Mam,
Kiedy sięgałam po tę książkę,trochę się obawiałam,jak się ją będzie czytało.Jednak moje obawy były bezpodstawne-Historię polskiego smaku czyta się jednym tchem.Jest ona podzielona na kuchnię Piastów i Jagiellonów,przy sarmackim stole,od Sasów do króla Stasia,kuchnia ziemiańska czyli narodowa,Przedwojenne smaki,za Bieruta i Gomułki.W każdym z tych rozdziałów,opisane jest co najczęściej jadano,co było najbardziej dostępne i popularne,jak przyrządzano potrawy,i jak je przechowywano.Opisane są także przyjęcia,w biednych i bogatych domostwach,i dworach.Są też różne ciekawostki np-w imponującej bogactwem rezydencji Potockich w Łańcucie,ucztowano przez bity tydzień.Jedzenie przygotowywało aż 75 kucharzy.Pod nóż poszło 60 wołów,8 tysięcy kur i ponad 13 tysięcy ryb.Zużyto 18 tysięcy jaj,i 270 beczek,doskonałego węgierskiego wina.Książka zawiera też wspaniałe zdjęcia obrazujące zwyczaje żywieniowe z danego okresu.
Avatar użytkownika - ewia101
ewia101