Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2016-02-17
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
Zdumiewająca autobiografia słynnej Somalijki, muzułmanki, która w obronie kobiet wystąpiła przeciw swej religii. Wychowana w dotkniętej wojną Somalii...
Ayaan Hirsi Ali, autorka bestsellerowych wspomnień pt. ,,Niewierna", w nowej książce kreśli obraz kulturowych różnic między islamem i cywilizacją zachodnią...
Ocena: 5, Przeczytałam,
Ile wiemy o tej religii, a ile chcemy wiedzieć?
Autorka przyszła na świat w Somalii, jej ojciec jako przeciwnik ówczesnego prezydenta musiał wyjechać z kraju. Kobieta porzuciła religię i uciekła przed zaaranżowanym małżeństwem do Holandii. Tam dostała azyl, następnie wybrano ją do parlamentu.
Heretyczka obala mit głoszący, że islam jest religią pokojową.
Pochodząca z rodziny muzułmańskiej Ayaan Hirsi Ali, przyswajająca zasady islamu, aprobowała dżihad. Dowodzi, że radykalizm, fundamentalizm nie są tożsame z brakiem wiedzy, wykształcenia. To nie jest reguła, bywa wręcz odwrotnie. Skrajność i ekstremizm przejawia też inteligencja.
W imię religii tłumaczy się przemoc, kary cielesne, nienawiść wobec kobiet.
Publicystka eksponuje potrzebę reformacji islamu. Charakteryzuje muzułmanów mekkeńskich, medyńskich. Przywołuje postać Mahometa, rekonstruuje etapy jego życia, działalności.
Autorka jest przekonana, iż większość stanowią muzułmanie z Mekki, skupieni na praktykach religijnych. Nie tolerują nakazów religijnych, których nie mogą pogodzić z nowoczesnością. Poddawani izolacji.
Muzułmanie medyńscy stanowią ich przeciwieństwo. Ignorują i odżegnują się od praw kobiet. Bojkotują i potępiają demokrację. Za to akceptują terroryzm i tzw. ''honorowe" zabójstwa.
Ayaan Hirsi Ali przedstawia katalog filarów islamskich, wpływ najistotniejszych dogmatów na mentalność, wybory i decyzje.
Prawo swobodnego i nieobciążonego strachem mówienia i pisania, to rzecz świętsza od dowolnej religii*.
Jestem zdania, że Heretyczka, to książka zmuszająca do refleksji i przemyśleń.
Polecam Wam te uporządkowane informacje na temat islamu.