Spójrzcie – wyszeptała Orzesznica i wszyscy podążyli wzrokiem za jej łapką. Na granatowo-czarnej tafli jeziora coś nagle zaskrzyło i oto zobaczyli odbitą jak w zwierciadle gwiazdę, która wywołując delikatne poruszenie lustra wody, rozpłomieniła się niczym drogocenny kamień. Z każdą chwilą pojawiały się kolejne, aż w końcu całe jezioro zalśniło jak w tajemnej i pięknej baśni.
Data wydania: 2017 (data przybliżona)
Język oryginału: Polska
Ilustracje:Marcin Minor
Przeczytane:2021-05-14, Ocena: 6, Przeczytałam, 2021, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2021, 52 książki 2021,
Prawdziwy majstersztyk! Człowiek idzie do biblioteki, wybiera książkę, przynosi do domu, zaczyna czytać dzieciom i okazuje się, że trafia na same cudowności :) Ach... jakież to przyjemne uczucie. Szata graficzna - miodzio. Opowieść - same rarytasy. Historia ciepła, przytulna, pełna dobroci i spokoju, idealna do czytania na dobranoc. Nas ta książka wyciszyła i ukoiła, a potem pozostawiła ze spokojem i oczekiwaniem na niezwykłe sny. To wspaniałe, że mamy polskich autorów z taką wrażliwością i wewnętrzną mądrością. To książka dla każdego, kto potrzebuje przygotowania do spokojnej nocy. Czyli dla wszystkich :)