Grzyby

Są wszędzie. Na lądzie, w wodzie, pod ziemią, na drzewach, w twoim przewodzie pokarmowym, w lodowce i na skórze. Mogą być trujące i lecznicze, osiągać zawrotne ceny, świecić i wabić elfy - przynajmniej według niektórych legend... Robi się z nich lampy, krzesła, portfele, buduje domy... I kto wie, do czego jeszcze będzie można je wykorzystać, skoro do tej pory udało się opisać tylko 7% gatunków grzybów? To najbardziej niedoceniane, różnorodne i tajemnicze organizmy na Ziemi.

Zajrzyj z nami do królestwa grzybów!

Liliana Fabisińska jest autorką książek dla dzieci i młodzieży (m.in. serie ,,Klinika pod Boliłapką", ,,Bezsennik", ,,Amor z ulicy Rozkosznej") oraz dla dorosłych (m.in. ,,Córeczka", ,,Śnieżynki", ,,Sanatorium pod Zegarem"). Poza tym jest pedagogiem, kryminologiem, dziennikarką, tłumaczką i redaktorką. Pisze doktorat o bajkach, kocha podróże (zwłaszcza te nad morze), rozmowy ze swoją gadającą papugą Żako i długie spacery po lesie ze zwariowanym kundelkiem Frygą, która boi się much, ale - gdyby tylko jej pozwolono - błyskawicznie wykopałaby wszystkie muchomory, maślaki i borowiki. Po napisaniu ,,Grzybów" autorka poważnie rozważa wyjazd z Frygą do Włoch w poszukiwaniu trufli.

Asia Gwis - graficzka i ilustratorka. Absolwentka Wydziału Grafiki i Malarstwa ASP w Łodzi, dyplom w 2000 r. w pracowni Grafiki Wydawniczej. Przez wiele lat pracowała jako grafik m.in. w ,,Zwierciadle", ,,Przekroju", ,,Machinie", ,,National Geographic". Jej ilustracje publikowane były m.in. w: ,,Elle", ,,Pani", ,,Zwierciadle", ,,Sensie", ,,National Geographic Traveler", ,,ChickPea". Prywatnie kocia mama dla Antka, Koksika, Koko i Paprocha. Wielka miłośniczka podróżowania, szczególnie azjatyckich klimatów. W wolnych chwilach czyta nałogowo i prowadzi bloga ,,Kavkadesign.com". Nie lubi gotowania. Swój czas dzieli między Warszawę, Łódź i Manilę.

Informacje dodatkowe o Grzyby:

Grzyby - opinie o książce

Avatar użytkownika - ejotek
ejotek
Przeczytane:2017-12-28, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, 100 książek 2017,

Twórczość Liliany Fabisińskiej jest mi doskonale znana - uwielbiam powieści autorki, zaś wraz z córą czytujemy książeczki przeznaczone dla najmłodszych napisane lub przetłumaczone przez pisarkę. W listopadzie zostałam jednak zaskoczona - choć dokładnie to podczas krakowskich Targów Książki, kiedy po raz pierwszy wzięłam do ręki "Grzyby. Dziwne fakty z życia grzybów, o których Nie mieliście pojęcia". Asia Gwis - absolwentka łódzkiej ASP namalowała swoje - nieco więcej niż - trzy grosze i wyśmienita pozycja do nauki i zabawy gotowa!

Odpowiadając na pytanie, które zadałam kilka dni temu - czy grzyby są roślinami czy zwierzętami? Grzyby nie zaliczają się do żadnej z tych grup - są osobnym królestwem, zwanym Funga albo Mykobiota.

Jest to książka zaskakująca, bowiem tylko częściowo odpowiada na nasze domysły - 'aha, będzie o muchomorach i prawdziwkach'... Niby będzie, ale nie tylko...
Poznamy stanowisko biologów, dowiemy się z czego składa się grzyb i czym między sobą różnią się grzyby kapeluszowe.

Odpowiadając na nasze myśli i tytuł tej pozycji nie mogło zabraknąć swoistego Atlasu - cudowne ilustracje grzybów jadalnych, trujących i znajdujących się pod ochroną znajdziemy na wielu kolejnych stronicach.

Książka zawiera mnóstwo informacji mniej lub bardziej naukowych, o niektórych - przyznaję uczciwie - nie miałam pojęcia, dlatego obie z Siedmiolatką z radością odkrywałyśmy niespodzianki.

Jakich ciekawostek można się dowiedzieć z lektury?
- grzyby często noszą nazwy stare, ludowe
- jakie grzyby można uprawiać w łazience
- co jest potrzebne podczas grzybobrania
- niuanse między parami niemal identycznych grzybów
- jak przetworzyć grzyby
- co to właściwie jest huba
- jaki jest najdroższy grzyb świata
- czy muchomor może być przydatny
- w niektórych krajach za zbieranie grzybów można iść do więzienia
- co to jest tybetańskie złoto (czyli jaki grzyb jest tak nazywany)
- jak wyprodukować kombuchę (grzybek herbaciany)
- ogromne znaczenie grzybów dla medycyny
- grzybowe rekordy

Wpadłam jak śliwka w kompot - znów nawiązanie do Wigilii, ale nic nie poradzę... - kiedy czytałam, że są grzyby-przestępcy, drapieżnicy oraz grzyby świecące. Nie zdawałam sobie z tego sprawy! Jak również, że co piąty grzyb na Ziemi to porost. A miałam tak wymagającą panią od biologii w liceum...

Bardzo podobały mi się strony poświęcone 'grzybowym' potrawom, jako że uwielbiam grzyby... Ale i tutaj poczułam zaskoczenie z uwagi na punkt widzenia autorki :) Znajdziecie tutaj bowiem przepisy nie tylko na pieczarki faszerowane, grzybową czy schabowe z boczniaków, ale również ciasto-pleśniak :)

Ale to chyba kilkanaście ostatnich stron jest dla wszystkich największym 'wow' - bo przecież grzyby to nie tylko twory, które jako pierwsze przychodzą nam na myśl - drożdże, porosty, muchomory czy kurki... Są też inne zjawiska i rzeczy, które określamy mianem 'grzyb', prawda? :)

Doskonała pozycja wydana przez Naszą Księgarnię pokazuje młodszym i starszym czytelnikom, że właściwie codziennie stykamy się z grzybami... Nie tylko na Wigilię. Nie tylko w trakcie leczenia. Nie tylko w kuchni. Wielokrotnie nie zdajemy sobie z tego sprawy. Duży format, piękne i kolorowe ilustracje, sporo informacji, które zadowolą czytelników w każdym wieku. To wyśmienita pozycja na długie, szarobure jesienno-zimowe wieczory lub jako wsparcie naukowe naszej wiedzy lub niewiedzy :) Gorąco polecam

całość recenzji oraz foto: https://czytelnicza-dusza.blogspot.com/2017/12/liliana-fabisinska-asia-gwis-grzyby.html

Avatar użytkownika - Amarisa
Amarisa
Przeczytane:2017-11-23, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2017,

“Grzyby. Dziwne fakty z życia grzybów, o których nie mieliście pojęcia” Liliany Fabisińskiej to naprawdę ciekawa i wartościowa pozycja, którą z czystym sumieniem polecam waszej uwadze. Mojej córce oraz mi z miejsca przypadła do gustu, dlatego też wierzę, że spodoba się innym dzieciom oraz ich rodzicom.

Zachęcam do zapoznania się z moją recenzją w/w książki, w której zobaczycie też zdjęcia z wnętrza książki :)

W świecie małp
Asia Gwis0
Okładka ksiązki - W świecie małp

Na świecie żyje wiele różnych gatunków małp. Pigmejki są mniejsze od banana, z kolei silne goryle są prawie wielkości człowieka. Czy wiesz...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;