A co, gdyby na świecie było tylko 100 zwierząt?
Na całym świecie żyje ponad 20 trylionów znanych nam zwierząt. Ciężko wyobrazić sobie je wszystkie razem, dlatego pomyśl tylko o 100 zwierzętach na raz. Gdyby na świecie było 100 dzikich ssaków lądowych, gdzie by żyły? A gdyby było jedynie 100 zwierząt domowych, jakie byłyby to zwierzęta? ,,Gdyby na świecie było 100 zwierząt" to wspaniała propozycja, która pochłonie małych odkrywców na długie godziny! Książka pokazuje, jak wygląda życie zwierząt na Ziemi na przykładzie liczby 100. Zawiera ogromną porcję wiedzy i ciekawostek, a także daje najmłodszym możliwość zobaczenia, jak działa mechanizm statystyki. Przeróżne informacje dotyczące zwierząt otwierają drzwi do rozwoju wrażliwości u dzieci.
Wydawnictwo: Zielona Sowa
Data wydania: 2023-06-28
A co, gdyby na świecie było tylko 100 ludzi? Na całym świecie mieszkają miliardy ludzi! Ciężko wyobrazić sobie ich wszystkich na raz, dlatego pomyśl tylko...
Przeczytane:2023-09-26, Ocena: 6, Przeczytałem,
Lubimy czytać książki edukacyjne o faunie i florze, które skłaniają do rozmów na temat szacunku do zwierząt i ich środowiska. W tych czasach na potęgę giną kolejne gatunki, więc chciałabym aby moje dzieci lepiej zrozumiały, o co toczy się walka i zastanowiły się, jak mogłyby pomóc, by temu złu zapobiec.
Trafiłam na fantastyczną publikację, gdzie na 12 rozkładówkach autor zadaje czytelnikowi ważne i refleksyjne pytania.
“Ile różnych zwierząt widziałeś w życiu?“ lub “Które ssaki wciąż żyją na wolności?”
Czy wiedzieliście, że pierwszymi udomowionymi zwierzętami były owce? Zastanowimy się nad statystyką, dlatego pomysł na przykładowe 100 zwierząt działa lepiej na wyobraźnię i jesteśmy w stanie zrozumieć skalę życia istot na Ziemi i ich zagrożeń. Co by się stało, gdyby mały obszar lasu deszczowego zamieszkiwało tylko 100 zwierząt po wycince lasu? Jak ten niszczący proces zatrzymać?
W umiejętny sposób to wydanie skłania do działań, aby zadbać o przetrwanie zagrożonego środowiska, a głównie człowiek tego typu szkodę powoduje. Mamy tu podsuniętych kilka pomysłów, jak to zmienić, jak pomóc. Można zacząć od zbierania śmieci z plaż i parków.
Książka jest prześliczna, wydana w twardej oprawie, nasycona barwami. Zawiera mnóstwo informacji o naturalnym środowisku, wszystko w prostej, przystępnej i wciągającej formie. Są tu konkretne dane i spostrzeżenia, dużo się dzieje za sprawą niesamowitych ilustracji. Świat zwierząt przedstawiony jest w sposób fascynujący.
Serdecznie polecam.