Pewnego dnia mała dziewczynka wchodzi do kawiarni, a zajadając bitą śmietanę, marzy o tym, by jak najdłużej móc cieszyć się magiczną atmosferą miejsc takich jak to. Wtedy jeszcze nie wie, że za kilka lat będzie bywać w restauracji codziennie, i to od świtu do nocy. Los pozwala jej skonfrontować swoje dziecięce wizje z rzeczywistością, a swoimi wnioskami postanawia podzielić się z innymi. Narratorka z dużą dawką humoru i samokrytyki opisuje blaski i cienie pracy w gastronomii. Otwiera przed czytelnikiem drzwi przedziwnego świata, w którym nieustannie czekają na nią nowe wyzwania. Jak skończy się ta niesamowita przygoda? Czy kuchnia oglądana od kuchni rzeczywiście okaże się atrakcyjna?
Istnieje pewien paradoks. Niby każdy lokal gastronomiczny jest inny, rządzi się swoją filozofią i prawami, a zarazem wszystkie są takie same, bo to przecież nadal praca w jednej i tej samej branży. Ciężka, fizyczna, ale także niezmiernie wyczerpująca psychicznie, bo pracuje się w warunkach permanentnego stresu, pod ogromną presją czasu. Często bardzo szybko trzeba podejmować pewne decyzje, no i ani na chwilę nie przestawać myśleć.Pewnego dnia mała dziewczynka wchodzi do kawiarni, a zajadając bitą śmietanę, marzy o tym, by jak najdłużej móc cieszyć się magiczną atmosferą miejsc takich jak to. Wtedy jeszcze nie wie, że za kilka lat będzie bywać w restauracji codziennie, i to od świtu do nocy. Los pozwala jej skonfrontować swoje dziecięce wizje z rzeczywistością, a swoimi wnioskami postanawia podzielić się z innymi. Narratorka z dużą dawką humoru i samokrytyki opisuje blaski i cienie pracy w gastronomii. Otwiera przed czytelnikiem drzwi przedziwnego świata, w którym nieustannie czekają na nią nowe wyzwania. Jak skończy się ta niesamowita przygoda? Czy kuchnia oglądana od kuchni rzeczywiście okaże się atrakcyjna?
Istnieje pewien paradoks. Niby każdy lokal gastronomiczny jest inny, rządzi się swoją filozofią i prawami, a zarazem wszystkie są takie same, bo to przecież nadal praca w jednej i tej samej branży. Ciężka, fizyczna, ale także niezmiernie wyczerpująca psychicznie, bo pracuje się w warunkach permanentnego stresu, pod ogromną presją czasu. Często bardzo szybko trzeba podejmować pewne decyzje, no i ani na chwilę nie przestawać myśleć.
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2017-08-01
Kategoria: Literatura piękna
ISBN:
Liczba stron: 242
Przeczytane:2022-12-18,
"Gastronautka" to debiut autorki, który pierwszy raz został wydany pięć lat temu.
Teraz autorka powraca ze swoim dzieckiem w nowej odsłonie. Od początku do końca w pełni na jej warunkach.
"Gastronautka" to powieść oparta na faktach bazująca na doświadczeniu autorki w pracy w gastronomii.
To książka, która nie tylko przybliży Wam pracę w gastronomii od tzw kuchni, ale i wprowadzi w świat niewidziany oczami klienta.
Jako gość restauracji pragniemy zjeść dobry obiad, kolację, napić się kawy, zjeść kawałek ciasta czy skosztować wina. Wszystko to chcemy, aby było w miłej atmosferze, pięknymi dekoracjami, odpowiednio przygotowanym stolikiem, okraszony klimatem i delikatną muzyką w tle. Jednak za tym wszystkim stoi ciężka praca ludzi, a dzięki autorce możemy poznać prawdę jak to wygląda od zaplecza.
Dostaniecie tu szczere przemyślenia, trochę humoru, a przede wszystkim wciągajaco napisaną historię.
Autorka zaprasza nas na herbatkę, aby opowiedzieć o pracy w gastronomii widzianej oczami dziewczyny pełnej marzeń. Historia zaczyna się w Polsce, przenosi do Irlandii, a kończy w Anglii. To pełna humoru, ale i gorzkiej prawdy opowieść o tym, aby zawsze biec za marzeniami i nigdy się nie poddawać.