Flora i tajemnicza paczka

Święta tuż-tuż. Kurierzy uwijają się, żeby zdążyć na czas z dostarczeniem przesyłek. Jeden z nich właśnie dzwoni do drzwi Flory i jej rodziny - przyniósł paczkę. A raczej... gigantyczną pakę! Co w niej jest? Nikt nie wie - nikt nic nie zamawiał. Czy to śnieg? Ach, zasypie całe mieszkanie - będzie bitwa na śnieżki i jazda na sankach! A może właśnie dotarła Sprzątająca Ekipa Świątecznych Bałwanów? Nie, to na pewno elfy, które upieką świąteczne pierniczki - po domu już rozchodzi się zapach wanilii, goździków i cynamonu, a z kuchni słychać odgłosy krzątaniny i... wesołe podśpiewywanie. Chyba że przysłano choinkę, taką z gwiazdką z nieba na czubku? Pora zajrzeć do środka! Co Flora znajdzie w tajemniczej paczce? Kolejna z serii książek o Florze i jej rodzinie. Tym razem pachnąca świętami, ale też jak zwykle zaskakująca i pełna humoru, będąca doskonałą zabawą z wyobraźnią.

Informacje dodatkowe o Flora i tajemnicza paczka:

Wydawnictwo: Dwukropek
Data wydania: 2024-11-06

Tagi: Beletrystyka dla dzieci i młodzieży Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 6 lat

Kup książkę Flora i tajemnicza paczka

Flora i tajemnicza paczka - opinie o książce

Avatar użytkownika - zabciaczyta
zabciaczyta
Przeczytane:2024-11-07, Ocena: 6, Chcę przeczytać, Mam,

Pierwsza strona, potem druga, trzecia i już do zmysłów dociera ten słodki miodowo-piernikowy zapach unoszący się w powietrzu. Już widzisz światełka delikatnie migoczące na choince, już czujesz, jak śnieg szczypie w nos i skrzypi pod butami.
To magia literatury dziecięcej w najczystszej postaci.

Taką właśnie magię odkryjecie w kolejnej części serii z Florą i Kacprem w roli głównej.
Zimowo-świąteczne wydanie zachwyca pięknem ilustracji Macieja Szymanowicza, a pełna niezwykłości historia spisana przez Gabrielę Rzepecką-Weiss wprowadza czytelnika w tę cudowną atmosferę, która zdarza się tylko raz w roku, w grudniu.

"Flora i tajemnicza paczka" to opowieść, w której wyobraźnia gra pierwsze skrzypce.
Tuż przed świętami, kiedy kurierzy mają ręce pełne roboty, a czas ucieka nieubłaganie, do rodziny Flory trafia pokaźnych rozmiarów paczka. Rodzice, dziadkowie, a nawet Flora i Kacper zachodzą w głowę,  co może się kryć w tym ogromnym pudle. Może sanki, albo łyżwy dla całej rodziny? Albo choinka z piękną gwiazdą na samym czubku?
A co jeśli w paczce smacznie śpią elfy, które z ochotą i pieśnią na ustach upieką dla wszystkich świąteczne ciasteczka?

Zajrzyjcie do tej bajecznej książeczki, by dowiedzieć się, co takiego przysłano Florze i jej rodzinie, a przede wszystkim, by zobaczyć jak niepozorna przesyłka pobudza wyobraźnię mieszkańców pewnego niezwykłego mieszkania.

Piękne przesłanie kryje się pomiędzy stronami tej książki. Nie ważne ile masz lat, jeśli potrafisz bawić się swoją wyobraźnią, świat nie ma przed tobą żadnych barier.

Pola w lesie
Gabriela Rzepecka-Weiss0
Okładka ksiązki - Pola w lesie

Pola z rodzicami jada na wycieczkę do lasu. Dziewczynka dowiaduje się między innymi, że: TYLKO BRUDASY ZAŚMIECAJĄ LASY, POŻAR ŁATWO WZNIECIĆ W LESIE, BO...

Pola na rowerze
Gabriela Rzepecka-Weiss0
Okładka ksiązki - Pola na rowerze

Kolejne przygody małej Poli znanej nam z "Gdy Pola się zgubi", "Pola w lesie" i "Pola na plaży". Tym razem dziewczynka zapoznaje się z zasadami bezpiecznej...