Ewa gotuje

Ocena: 6 (1 głosów)
Ewa gotuje – opis wydawcy "Lubię gotować i dzielić się przepisami. Dlatego postanowiłam stanąć przed kamerą i opowiedzieć o moich sekretach kulinarnych. Bardzo szybko zrozumiałam jednak, że telewizja jest medium dość ulotnym. Ponieważ chciałam, abyście mnie pamiętali, musiałam o tym napisać! W ten sposób stała się rzecz niezwykła, bowiem "Ewa gotuje" w wersji książkowej jest nie tylko zbiorem wybranych receptur z programu. To także reporterski zapis ponad roku ciężkiej pracy całej mojej ekipy, setek godzin nagrań i niezwykłej i niezwykłej podróży w poszukiwaniu przypraw - na egzotyczną wyspę Sri Lankę. Reporterskie są też wszystkie zdjęcia." Ewa Wachowicz

Informacje dodatkowe o Ewa gotuje :

Wydawnictwo: Kanon
Data wydania: 2009-02-05
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 978-83-60169-01-8
Liczba stron: 200
Tytuł oryginału: Ewa gotuje
Język oryginału: polski
Tłumaczenie: polskie
Ilustracje:zdjęcia

więcej

Kup książkę Ewa gotuje

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Ewa gotuje - opinie o książce

Zaprezentowana książka pt. ,,Ewa Gotuje"  jest zbiorem  kulinarnych podróży i prezentacji przepisów pochodzących z jej autorskiego programu.

Inspiracją do napisania tej oto  książki jest pasja autorki do gotowania oraz przekazywania swojej wiedzy kulinarnej czytelnikowi. Swój warsztat kulinarny możemy kształtować każdego dnia i uzupełniać go wiedzą zawartą w przedstawionej książce.

Książka składa się z VIII następującej treści:

I:  Przed obiadem : Domowy chleb, pasty  kanapkowe: z makreli, jajeczna, serowa, z awokado, sos tzatziki, chipsy selerowe.

II:  Zupy:  Ogórkowa bez sporów, prowansalska selerowa, kapuściana na  sylwetkę,  z brokułów,   krem z migdałami i  bryndzą, orientalna  zupa  rybna.

III:  Kurcze pieczone  i nie  tylko:  Kura na patyku, ryż, sałatka z winegretem, glazurowane  skrzydełka z  rusztu, kurze  paluszki  w  orzechach z dipem, wątróbka drobiowa z jabłkiem, indyk z migdałach, pierś indycza w ziołach prowansalskich i  buraczki w talarki.

IV:  Dla mięsożerców:  Cielęcina w kurkach, gałuszki i  brokuły z  czosnkiem, gulasz  z nutką Orientu i  kaszą gryczaną, zrazy  wołowe w  pomidorach, ziemniaki  pieczone w  mundurkach i  mizeria, hamburgery  na  zdrowie.

V: Ryby: Panga w niebieskim sosie, sałatka i puree ziemniaczane, pstrąg na  sposób morski, łosoś w jarzynach, ryba  w  jogurcie, tilapia na ,,pierzynce" z  porów .

VI:  Dla tych, którzy  mięsa nie jedzą: Pesto z makaronem , szaszłyki z  tofu, pizza  Margherita, jaja  sadzone na śmietanie, jaja faszerowane, pierogi, naleśniki.

VII:  W świątecznym podarunku: Wielkanoc:  Pieczeń bieszczadzka, baba  z Klęczan, Wigilia: Barszcz zakwaszany w  samą porę, karp, kapusta z  grzybami, ziemniaczki a' la młode, kasza  z  grzybami, Sylwester: Bigos, żurek wiejski na  śniadanie.

VIII: Desery: Ciasto pełne  śliwek, grzebyczki, czekoladowe  serce i czekoladowe  muf finki, ciasteczka ryżowe, ,, Rzeszowiak", bajkowy  torcik jabłkowy, tort czekoladowo- orzechowy, ciasteczka  orzechowe, krem cytrynowy, ciasto cytrynowe, mus  czekoladowy.

Pani Ewa podkreśla ważną rolę stylu gotowania , sposoby podawania dań , estetyka oraz dekoracja stołu.

,,Ewa gotuje"  to książka , która jest przeznaczona dla każdego czytelnika chcącego poznać początki tworzenia polskich potraw : sałatki , przysmaki , sosy, ciasta i ciasteczka .

Przepisy i potrawy  są stale urozmaicane poprzez unowocześnianie: pasty  kanapkowe, chipsy  selerowe, sosy.

W trakcie realizacji  programu ,,Ewa gotuje" autorka nas zabiera  nas  w podróż na  egotyczną wyspę Sri  Lanka spełniając  przy  tym swoje marzenia dotyczące  poznania przypraw  w ich  naturalnym środowisku.

Ciekawostką pozytywną, która przyciągnie tutaj czytelnika jest historia poznania przypraw opowiedziana i przekazana w adekwatny i prosty sposób przez Panią Ewę.

Zapoznając się z tą pozycją  książkową poznamy  również ekipę realizującą program ,,Ewa gotuje".

Fantastyczne wykonane  zdjęcia potraw wykonanych  przez  Panią Ewę , które znajdują się  w  tej  książce zobrazują, że gotować można w każdym miejscu.

Książka posiada 200  stron  oraz twardą oprawę.

Link do opinii
Inne książki autora
Słodki świat Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz0
Okładka ksiązki - Słodki świat Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie życia bez słodyczy. Więcej: mawia nawet, że jest od nich uzależniona! Dlatego kiedy wpadła na pomysł wydania swej pierwszej...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski
 Dziadek
Aldona z Podlasia
Aldona Anna Skirgiełło
Aldona z Podlasia
Egzamin na ojca
Danka Braun ;
Egzamin na ojca
Rozbłyski ciemności
Andrzej Pupin ;
Rozbłyski ciemności
Cień bogów
John Gwynne
Cień bogów
Wstydu za grosz
Zuzanna Orlińska
Wstydu za grosz
Jak ograłem PRL. Na scenie
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Na scenie
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy