Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie życia bez słodyczy. Więcej: mawia nawet, że jest od nich uzależniona! Dlatego kiedy wpadła na pomysł wydania swej pierwszej książki, od razu wiedziała, o czym będzie: oczywiście o deserach. "Słodki świat Ewy Wachowicz", bo taki autorka dała jej tytuł, jest ponad dwustustronicowym kompendium wiedzy o łakociach. Zebrano w nim receptury na wypieki, które Ewa Wachowicz od lat z powodzeniem przygotowuje w swojej kuchni - smakują wszystkim: nie tylko córeczce Oli i całej rodzinie, ale także przyjaciołom i znajomym. W "Słodkim świecie" każdy znajdzie coś dla siebie. W książce są przepisy na tradycyjne polskie desery, oryginalne receptury przywiezione z podróży po świecie, wreszcie przepisy z programów kulinarnych. A oprócz tego wiele ciekawych informacji o produktach, dużo porad i apetycznych zdjęć autorstwa krakowskiego fotografika Grzegorza Kozakiewicza. Specjalnie na potrzeby sesji zdjęciowej projektantka Dominika Adamczyk (OXA Kraków) narysowała i ręcznie wykonała inspirowane sztuką ludową zapaski. Materiały do książki zebrała dziennikarka Agata Wasilenko. Graficzny projekt całości jest dziełem prof. Władysława Pluty z Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie.
Wydawnictwo: inne
Data wydania: 2009-02-01
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 208
Tytuł oryginału: Słodki świat Ewy Wachowicz
Język oryginału: polski
Ilustracje:zdjęcia
Książka, którą lata temu kupiłam na Targach Książki podpisana przez samą Autorkę została przeze mnie zapomniana na długi czas. Dlaczego? Sama nie wiem tym bardziej, że lubię i często korzystam z przepisów Pani Ewy. Teraz, z okazji zbliżających się imienin męża i moich urodzin postanowiłam odkurzyć egzemplarz. Tarta cytrynowa i tort czarnolas to było to!
Książka nie tylko zawiera mnóstwo fajnych i łatwych przepisów. Jest okraszona ciekawostkami i pięknymi, smakowitymi zdjęciami. Na twardej okładce uśmiechnięta jak zwykle twarz Ewy Wachowicz z pięknym tortem na paterze. Wewnątrz znajdziemy dobrej jakości, śliski, grubszy papier.
Jak ktoś jest zainteresowany pieczeniem to ta książka będzie w sam raz.
Ewa gotuje – opis wydawcy "Lubię gotować i dzielić się przepisami. Dlatego postanowiłam stanąć przed kamerą i opowiedzieć o moich sekretach kulinarnych...
Przeczytane:2017-03-08, Ocena: 6, Przeczytałam, WYZWANIE CZYTELNICZE 2017- 26 KSIĄŻEK,
Autorka książki pt. ,,Słodki świat Ewy Wachowicz" nie wyobraża sobie życia bez słodyczy. Podkreśla z dumą, że przywiązuje dużą uwagę do nich. Od najmłodszych lat swój warsztat szlifowała dzięki przepisom babci, mamy, a dzięki pomocy brata Artura mogła ją praktykować.
Książka składa się z VI rozdziałów następującej treści:
I: Moje najważniejsze desery : Ciasteczka słoneczka, zebra, karpatka, ciasto borówkowe, jabłko pieczone, tort czekoladowo - kokosowy, szarlotka na kruchym cieście, rolada orzechowa, babeczki czekoladowe- muffinki.
II: W rodzinnym domu: Grzybki, ciasto Krysia, tort prezydent, babeczki z owocami, placek kawowo - orzechowy, kremówka kokosowa, rolada jabłkowa, babka piaskowa.
III: Z telewizyjnego ekranu: Sernik z budyniem , sernik z rosą, płonące gruszki, chlebek bananowy, ciasto z cukinią , orzechowiec, tort orzechowy, tort kokosowy, knedle z morelami, rożki półfrancuskie z różą, piernik miodowy, sernik pomarańczowy , torcik biało - czerwony.
IV: Dla najmłodszych smakoszy : Naleśniki z serem i brzoskwiniami, gofry, biszkopt z galaretką i brzoskwiniami , placek tarty, ciasteczka serowe z jabłkiem, mus czekoladowy, bananowiec.
V: Tradycja: Pączki, babka drożdżowa, ciasto drożdżowe ze śliwkami, makowiec, mazurki, WZ, bezy, piszynger, eklery , miodownik , pascha.
VI: Podróże: Tort Sachera, tort Czarnolas, strudel jabłkowy, tarta cytrynowa, tarta z jabłkami, omlet carski, tort marcepanowy.
Książka zawiera przepisy na słodkości, które stanowią prawdziwą ucztę dla osób interesujących się słodkim smakiem ciast. Do każdego przepisu autorka wplotła historię związaną z jej dzieciństwem oraz porady, które prezentują wiedzę podkreślającą znajomość każdego regionu polskiego lub zagranicznego.
Ciasta ,na które warto zwrócić uwagę w tej książce są następujące: karpatkę, torcik orzechowy, knedle z morelami, gofry, naleśniki, pączki, ptysie, eklery, omlet carski, tort Sachera (tort wenecki), stanowią doskonały początek dla osób zaczynają kształtować swój warsztat kulinarny.
Książka zawiera piękne wykonane zdjęcia przez krakowskiego Grzegorza Kozakiewicza ciast, tortów. Posiada twardą oprawę, 200 stron.
Zapraszam Cię czytelniku do zapoznania się z tą książką kulinarną autorstwa Ewy Wachowicz, która została pięknie wydana przez Wydawnictwo Promiss - Ewa Wachowicz.