Kompletna biografia genialnego i charyzmatycznego fizyka i wynalazcy, Enrico Fermiego.

W 1942 roku zespół z Uniwersytetu Chicago dokonał, czegoś, czego nie udało się osiągnąć nikomu wcześniej: doprowadził do zainicjowania jądrowej reakcji łańcuchowej. Jednym z głównych autorów tego przełomu był Enrico Fermi. Doskonale zorientowany w meandrach fizyki klasycznej i mechaniki kwantowej oraz znakomicie radzący sobie zarówno z teorią, jak i z doświadczeniami, Fermi był w istocie ostatnim człowiekiem, który wiedział wszystko - przynajmniej o fizyce.

Z biografii wyłania się portret złożonej osobowości i nietuzinkowego człowieka, który należał do włoskiej Partii Faszystowskiej oraz brał udział w Projekcie Manhattan, a w annałach historii zapisał się jako jeden z największych naukowych mentorów. Książka Enrico Fermi. Ostatni człowiek, który wiedział wszystko, opierając się na nowych materiałach archiwalnych i unikalnych wywiadach, odsłania niezwykłe życie giganta XX-wiecznej fizyki.

Schwartz zręcznie przekazuje nam estetyczne piękno poglądów Fermiego bez zbędnego zagłębiania się w nieistotne szczegóły. - ,,Economist"

Dotychczas ukazały się już inne opisy życia i twórczości Fermiego, jednak nowy portret tego naukowca autorstwa Davida N. Schwartza jest pierwszą szczegółową biografią opublikowaną od czasu śmierci Fermiego w 1954 roku. Schwartz, opierając się na wybranych źródłach, bardzo sprawnie opowiada tę historię... - ,,New York Times Book Review"

Informacje dodatkowe o Enrico Fermi. Ostatni człowiek, który wiedział wszystko. Życie i czasy ojca ery atomowej:

Wydawnictwo: Copernicus Center Press
Data wydania: 2019-03-19
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: The Last Man Who Knew Everything: The Life and Times of Enrico Fermi, Father of the

Tagi: bóg biografie

Kup książkę Enrico Fermi. Ostatni człowiek, który wiedział wszystko. Życie i czasy ojca ery atomowej

Enrico Fermi. Ostatni człowiek, który wiedział wszystko. Życie i czasy ojca ery atomowej - opinie o książce

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk