W bogato ilustrowanej Encyklopedii dinozaurów znalazły się informacje przybliżające czytelnikowi świat dinozaurów.
Najważniejsze fakty podane w ciekawy sposób. Mnóstwo zdjęć, które towarzyszą tekstowi i obrazują to, o czym dziecko czyta.
Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2021-10-13
100 faktów to seria prezentująca tematy z różnych dziedzin życia. Treść została podzielona na sto najciekawszych faktów i najbardziej zaskakujących ciekawostek...
Encyklopedia kosmosu to kompendium wiedzy dla dzieci w wieku 9-12 lat. W przystępny sposób przedstawia najważniejsze informacje i ciekawostki o Układzie...
Przeczytane:2022-06-08, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2022,
Świat dinozaurów
Ten, kto mnie zna, wie, że uwielbiam dinozaury. Z tego powodu moją ukochaną serią filmów jest Park Jurajski i serial Primeval. Sama nie wiem czemu te prehistoryczne gady są bliskie memu sercu, ale czasem niektórych rzeczy nie da się wyjaśnić. Tak po prostu jest i już !
Jako miłośniczka dinusiów wszelakich z wielkim zaciekawieniem zagłębiłam się w encyklopedię dinozaurów. Jestem przeszczęśliwa, że wydawnictwo Wilga mi ją wysłało, i że mogłam przeczytać o tylu pasjonujących rzeczach ze świata prehistorycznego.
W książce tej znajdziecie wiele ciekawostek podzielonych na sześć tematycznych działów, a mianowicie przeczytacie o rozwoju życia w oceanach, na lądzie, o tym kto rządził przed dinozaurami, o morskich i powietrznych potworach ery dinozaurów, o dinozaurach, a na zakończenie dowiecie się co się z nimi stało i jakie były hipotezy co do ich wyginięcia.
Jeśli jesteś ciekawy czym była eksplozja kambryjska, co to takiego anomalokaris, jeśli intryguje cię rekin nożycoszczęki, latimeria, triasowe płazy z Polski, mezozaury, jeśli interesuje cię nazwa jakiego stworzenia upamiętnia XIX -wiecznego lekarza i biologa Ludwika Henryka Bojanusa, kim były kronozaury, mozazaury, skrzydlate jaszczury, jeśli chcesz wiedzieć ile ważył T-Rex i czy obraz raptora ukazany przez Spielberga jest zgodny z naukowymi faktami, to sięgaj po tę encykopedię i odkrywaj zachwycający świat dinozaurów !
Książka jest świetnie wydana. Twarda oprawa, kolorowe, duże obrazki, mała ilość tekstu, która krótko i na temat przedstawia dane zagadnienie. Format może nie jest zbyt poręczny przy czytaniu, ale zawartość rekompensuje tą małą niedogodność. Polecam wam, myślę, że jest to idealna lektura dla fanów dinozaurów, dla tych małych jak i większych. Przecież na dinozaury nigdy nie jest się za starym ! ;)
Za egzemplarz do recenzji dziękuję wydawnictwu Wilga.