Elitarne pieniądze

Spójrz tutaj. Co widzisz? Wysokie sosny? Bardzo dobrze! Wielkie płoty? Doskonale! Zapierające dech w piersiach rezydencje? Zgadza się. Wiesz, gdzie jesteś? Podpowiem. To mekka bogatych i wpływowych Polaków, siedlisko licznych skandali i upadków. Z jednej strony mamy tu ogromne pieniądze, ryzyko, życie na wysokich obrotach i świat prawdziwych elit, a z drugiej, za tym złotym płotem, new money, czyli jeszcze większe pieniądze, kobiety, które dla fortuny są gotowe przekroczyć każdą granicę, i mężczyzn, których obsesją jest dominacja. Witam w Konstancinie, w mieście, w którym kastowość ma się świetnie, a za pieniądze możesz kupić wszystko poza pozycją i godnością. To tutaj się wychowałem, w tamtej willi. Wiem, ekstra. Z naszą rodziną była cała armia służby: nianie, sprzątaczki, kucharze i ochroniarze. Należymy do zamożnej od pokoleń, elitarnej rodziny, która dawniej dysponowała wręcz onieśmielającą fortuną. Mieliśmy wiele nieruchomości w całej Europie, prywatny samolot, a w naszej letniej rezydencji w Juracie bawiła się cała polska elita - z rekinami biznesu, gwiazdami kina, teatru i muzyki na czele. Tak, to robi wrażenie. Ale wiesz, co się dzieje, kiedy ten perfekcyjnie zbudowany świat zaczyna się sypać? Kiedy upadek staje się nieunikniony, każda decyzja to gra o wszystko, a szanse na przetrwanie mają tylko najsilniejsze jednostki? Ja tak. Wiem, co musi zrobić rodzina old money, aby przetrwać wśród nieobliczalnych nowobogackich sąsiadów.

Chcesz zobaczyć, jak naprawdę żyją elity?

Zapraszam do enklawy bogaczy.

Elitarny Łobuz.

Tomasz Roy-Szabelewski - pochodzi ze starej warszawskiej rodziny old money. Dorastał między Warszawą, Juratą i Konstancinem. Uczęszczał do najlepszych prywatnych szkół w kraju, potem do II LO im. Stefana Batorego, maturę zrobił w Kalifornii, a dyplom na Uniwersytecie Cambridge. Mieszkał w siedmiu krajach, zna pięć języków.

Od 2023 roku jako Elitarny Łobuz prowadzi na YouTubie, Instagramie i TikToku kanał o dobrych manierach i życiu prawdziwych elit, który miesięcznie generuje milionowe odsłony.

W wolnych chwilach jest Łobuzem na pełny etat.

Informacje dodatkowe o Elitarne pieniądze:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2024-11-26

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Kup książkę Elitarne pieniądze

Elitarne pieniądze - opinie o książce

„Elitarne pieniądze” Tomasz Roy – Szabelewski znany szerszemu gronu, jako elitarny Łobuz, który udziela się na portalach społecznościowych, który zdecydował się na przedstawienie intrygującej historii elity z Konstancina.
Willa ociekająca luksusem, która znajduje się w Konstancinie, a w niej mieszkająca elita przyzwyczajona do dostatniego życia i wygód. Bogacze od pokoleń, gdzie fortuna była przekazywana kolejnym pokoleniom, nagle tracą swój majątek, niemniej jednak postanawiają zachować pozory i nie pokazywać światu tego, że cokolwiek się złego dzieje. Zamiast tego urządzają huczne przyjęcie, aby pokazać, jak jest pięknie. Natomiast ze studiów z Oxfordu ściągają Janka, aby im pomógł. Chłopak znajduje pracę, w której poznaje Mateusza, a wspólnie wymyślają biznes, który ma pozwolić na zachowanie fortuny!
Ten tytuł to lekka historia, z którą spędziłam przyjemnie czas, dobrze się bawiłam, ale z pewnością nie jest to historia, która na długo zostanie w mojej pamięci. Lekka i przyjemna lektura, która umili nam czas, ale nic wielkiego nie wniesie do naszego życia. Pokazuje nowobogackie życie elit, które z pewnością ma miejsce, niemniej jednak dla większości z nas jest jedynie odległym światem, który nas nie dotyczy.
Temu tytułowi nie mówię nie, bawiłam się z nim nie najgorzej, ale nie jest to historia, do której będę wracała.
Za możliwość przeczytania i zrecenzowania książki dziękuję wydawnictwu.

Avatar użytkownika - zainspirowanawku
zainspirowanawku
Przeczytane:2025-01-05,

Z czym Wam się kojarzy Konstancin? Bo mi z osiedlem willi i wielkimi płotami, za którymi ukrywają się bogaci mieszkańcy. I właśnie tutaj wychował się Tomasz Roy- Szabelewski autor książki pod tytułem "Elitarne pieniądze". Jest on szerzej znany w mediach jako Elitarny Łobuz. W swojej książce opowiada nam historię rodziny z Konstancina, która musi się zmierzyć z bankructwem. Ale nie tak łatwo jest przyjąć do wiadomości zaistniałą sytuację i spróbować jakoś temu zaradzić. O dziwo zamiast działać rodzina wyprawia huczne przyjęcie by nikt nie domyślił się z czym się obecnie mierzą. Rodzice ściągają syna Janka ze studiów w Oxfordzie by go poinformować o zaistniałej sytuacji. Chłopak postanawia pomóc i zaczyna szukać pracy. Trafia do baru gdzie poznaje Mateusza. Chłopak podrzuca mu pomysł na biznes. Co z tej współpracy wyniknie? Czy rodzina odbije się od przysłowiowego dna i uratuje fortunę? Jest to lekka opowieść o elitach i nowobogackich z Konstancina. Autor oprowadza nas po willach, opowiada o związkach, przyjaźniach i o pieniądzach. Całość opowiedziana jest z przymrużeniem oka i dystansem. I tak też ją traktujmy.

„Old money nie miało w naturze chwalenie się czymkolwiek. Nie tylko dlatego, że w naszym języku oznaczało tuszowanie kompleksów, ale też „nasi” nie mieli na to czasu. Byli skupieni na sobie, swoich biznesach i zachowaniu fortuny, na którą pracowało kilka pokoleń.”

Jeśli nie znacie jeszcze Elitarnego Łobuza, to książka „Elitarne Pieniądze” jest bezapelacyjnie skoncentrowaną pigułką jego profilu, rewelacyjnie wplataną w historię Konstancińskiej rodziny old money, która w bardzo przystępny, ale też bardzo subtelny sposób pokazuje ogromną różnicę miedzy nimi, a tak zwanymi „nouveaux riches” w moim ulubionym języku, czyli nowobogackimi. Rodzina przedstawiona w książce bankrutuje, a każde z jej członków, na swój sposób musi sobie radzić z tym jakże niekomfortowym i nieprzewidzianym nieszczęściem.Jedni, imają się zajęć tak absurdalnie nie w ich stylu, że aż wyjątkowych. Inni wydają przyjęcia wartości dobrej klasy samochodu, byle tylko nie pokazać upadku sąsiadom.
Dzięki Janowi, głównemu bohaterowi, oraz jego rodzinie, możemy zajrzeć do życia elit, poznać ich styl bycia, wychowania, oraz próby radzenia sobie, w tak trudnej sytuacji jakiej jest bankructwo.
Dzięki Kamerdynerowi Władysławowi, możemy dowiedzieć się na przykład czym czyścić srebra, czyli po prostu, poznać życie elit z za kulis, od tak zwanej kuchni. Możecie też dowiedzieć się jak sprzątaczka konstancińskiego domu, może upolować męża, a raczej pana domu i jak dyskretnie żony tuszują takie sprawy...
Jednak nie da się ukryć, że nie ważne czy pochodzisz z elit, czy jesteś zwykłym sprzedawcą samochodów, rozterki miłosne oraz kłopoty sercowe i rodzinne bolą i wstrząsają tak samo...
To była na prawdę świetna, pełna humoru, luksusu, zagadek, ale też interesujących opowiastek i opisów wycieczka, można by rzec krajoznawcza, po elitarnym (i nie tylko)podwarszawskim Konstancinie.

Jeśli chcecie dowiedzieć się czym różnią się stare pieniądze od nowych pieniędzy, to polecam lekturę tej książki, a po więcej ciekawostek w na prawdę jedynym w swoim rodzaju „łobuzerskim” stylu zajrzyjcie koniecznie na profil samego autora.

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk