Ekonometria

W trzech głównych częściach podręcznika przedstawiono najważniejsze zagadnienia modelowania ekonometrycznego, rozwiązywania liniowych problemów decyzyjnych oraz analizy przepływów międzygałęziowych. We wszystkich rozdziałach znajdują się liczne przykłady ilustrujące odpowiednie procedury obliczeniowe, a także mające pomóc w zrozumieniu korzyści i ograniczeń, które występują przy stosowaniu w praktyce metod ekonometrycznych i optymalizacyjnych. Po każdym rozdziale zamieszczono wykaz kluczowych p

Informacje dodatkowe o Ekonometria:

Ekonometria - opinie o książce

Avatar użytkownika - Justine943
Justine943
Przeczytane:2016-10-23, Ocena: 4, Przeczytałam, Wyzwanie 26 książek w 2016 r.,
Trudno recenzować podręcznik, a nim książka zdecydowanie jest. Prezentuje absolutne podstawy ekonometrii, jest jednak skierowana do czytelników po podstawowym kursie statystyki. W logiczny, uporządkowany sposób wprowadza w kolejne zagadnienia dotyczące estymowania i testowania modelu ekonometrycznego. Często odnosi się do przykładowych modeli czy sytuacji "z życia ekonometryka". Wyjaśnia, w jaki sposób wyestymować kolejne rodzaje modeli w programie gretl - jest to uzasadnione ze względu na elementarny charakter książki, jednak przydałoby się uzupełnienie o przedstawienie tych metod w R czy Stacie. Reasumując, polecam.
Niepokorne
Sylwia Markiewicz