Edukacja zdrowotna. Podstawy teoretyczne, metodyka, praktyka

Po 10 latach od ukazania się podręcznika ,,Edukacja zdrowotna" Barbary Woynarowskiej, oddajemy w Państwa ręce nową publikację - tym razem przygotowaną przez zespół specjalistów pracujących pod kierunkiem Autorki pierwszego wydania.

,,Edukacja zdrowotna. Podstawy teoretyczne, metodyka, praktyka" to kompendium wiedzy dotyczące kształtowania kompetencji umożliwiających ludziom dbanie o zdrowie własne i społeczności, w której żyją. W pierwszej części podręcznika omówiono teoretyczne podstawy edukacji zdrowotnej, nakreślono jej etyczne aspekty, opisano role i kompetencje osób prowadzących edukację zdrowotną oraz przedstawiono metodykę jej prowadzenia. Druga - praktyczna część - dotyczy wybranych obszarów tematycznych w edukacji zdrowotnej dzieci i młodzieży. W tej sekcji, wzbogaconej o gotowe scenariusze zajęć, poruszono zagadnienia związane z edukacją w zakresie:

-dbałości o ciało

-zdrowia psychicznego

- żywienia

- aktywności fizycznej

- bezpieczeństwa

- zdrowia seksualnego

- zapobiegania zachowaniom ryzykownym

- bycia aktywnym pacjentem.

Osobne rozdziały poświęcono edukacji zdrowotnej dzieci i młodzieży z chorobami przewlekłymi oraz niepełnosprawnością intelektualną.

Barbara Woynarowska, prof. dr. hab. med., lekarz pediatra, specjalista medycyny szkolnej. Profesor w Katedrze Biomedycznych Podstaw Rozwoju i Seksuologii, Wydziale Pedagogicznym UW. Współtwórczyni polskiej koncepcji szkoły promującej zdrowie, kierownik międzynarodowych badań HBSC w Polsce (1990-2004), członek Komitetu Zdrowia Publicznego PAN (od 1999), współautorka edukacji zdrowotnej w podstawie programowej kształcenia ogólnego (2008). Autorka/wspólautorka ponad 600 publikacji z zakresu medycyny szkolnej, auksologii, medycyny sportowej, edukacji zdrowotnej i promocji zdrowia.

Informacje dodatkowe o Edukacja zdrowotna. Podstawy teoretyczne, metodyka, praktyka:

Wydawnictwo: PWN
Data wydania: 2017-03-15