Edukacja międzykulturowa – konteksty Od tożsamości po język międzynarodowy

Edukacja międzykulturowa – konteksty to opracowanie adresowane do uczestników zajęć poświęconych zróżnicowaniu kulturowemu w różnych okolicznościach. Może służyć jako praktyczna pomoc naukowa oraz źródło inspiracji dla studentów, nauczycieli i badaczy. Zawiera wybór kilkunastu artykułów wcześniej opublikowanych w opracowaniach pokonferencyjnych. Oprócz teoretycznych i metodologicznych podstaw pedagogiki międzykulturowej w perspektywie historycznej ukazują one zróżnicowanie kulturowe w kontekstach od najbardziej popularnych – tożsamości i migracji – po rzadziej opisywane, m.in. kontaktów biznesowych, problemów osób ubogich, wykluczanych, chorych i umierających traktowanych jako Obcy. Opowiadają też o próbach poszukiwania wspólnego języka (np. esperanto) i możliwości wykorzystania Internetu w edukacji międzykulturowej.

Dociekliwy Czytelnik znajdzie tu liczne odesłania do źródeł zagranicznych i stron internetowych, pozwalające poszerzyć wiedzę na opisywane tematy. Książkę uzupełnia obszerny przewodnik bibliograficzny zawierający ponad 2000 tytułów literatury przedmiotu w kilkunastu językach (oprócz polskiego m.in. w angielskim, francuskim, hiszpańskim, niemieckim, słowackim, włoskim). To niewątpliwie jeden z największych w Polsce tego rodzaju wybór, nieoceniony dla Czytelników dokonujących tematycznego przeglądu najczęściej cytowanych źródeł, w trakcie przygotowania badań, pisania prac semestralnych, dyplomowych. Można w nim znaleźć dokładnie oznaczone (tytuł, nazwa wydawnictwa, miejsce i rok wydania) odesłania do zarówno klasycznych prac naukowych z różnych dyscyplin (m.in. pedagogika, psychologia, antropologia, socjologia); opracowań międzydyscyplinarnych i porównawczych; leksykonów i encyklopedii; jak i niecodziennych, kontrowersyjnych źródeł z dziedziny „multikulti”.

Informacje dodatkowe o Edukacja międzykulturowa – konteksty Od tożsamości po język międzynarodowy:

Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Impuls
Data wydania: 2011-10-27
Kategoria: Edukacyjne
ISBN: 978-83-7587-619-2

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Edukacja międzykulturowa – konteksty Od tożsamości po język międzynarodowy

Edukacja międzykulturowa – konteksty Od tożsamości po język międzynarodowy - opinie o książce

Avatar użytkownika - quasimodo
quasimodo
Przeczytane:2013-02-20, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,
Śmiech w edukacji. Od szkolnej wspólnoty śmiechu po edukację międzykulturową
Przemysław Paweł Grzybowski0
Okładka ksiązki -  Śmiech w edukacji. Od szkolnej wspólnoty śmiechu po edukację międzykulturową

Śmiech w edukacji. Od szkolnej wspólnoty śmiechu po edukację międzykulturową to najobszerniejsza w Polsce monografia na temat śmiechu, uśmiechu...

Doktor klaun! Terapia śmiechem, wolontariat, edukacja międzykulturowa
Przemysław Paweł Grzybowski0
Okładka ksiązki - Doktor klaun! Terapia śmiechem, wolontariat, edukacja międzykulturowa

Doktor klaun! Terapia śmiechem, wolontariat, edukacja międzykulturowa to pierwsza w Polsce bogato ilustrowana monografia na temat terapii śmiechem i działalności...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;