Echo smoka

Magia kryje się tam, gdzie się jej najmniej spodziewamy

Karolina, nastolatka mieszkająca w sierocińcu, jest wyśmiewana i prześladowana przez swoich rówieśników. Na domiar złego nie otrzymuje wsparcia od nauczycieli – wymagają od niej zbyt wiele, a także traktują ją szczególnie surowo. Jedyną osobą, która zdaje się rozumieć Karolinę, jest Kasia, jej współlokatorka. Mimo że obie zmagają się ze swoimi problemami, z biegiem czasu zaczynają tworzyć nierozłączny duet.

Karolina jednak z każdym dniem czuje się coraz bardziej zagubiona. Pogrąża się w bolesnych wspomnieniach aż w końcu granica między rzeczywistością a wytworami jej wyobraźni zaczyna się niebezpiecznie zacierać. Kiedy pewnego dnia w jej głowie rozlega się tajemniczy głos, wszystko się zmienia. Dziewczyna odkrywa, że na świecie istnieje magia, a także ludzie, którzy potrafią się nią posługiwać – ale nie ona. Jej umysł jest zniewolony.

Dziewczyna musi podjąć walkę, by odkryć swój prawdziwy potencjał, a także wreszcie zmierzyć się z przeszłością. To wyzwanie okaże się jednak trudniejsze, niż sądziła…

Informacje dodatkowe o Echo smoka:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2024-07-17
Kategoria: Dla młodzieży

Kup książkę Echo smoka

Echo smoka - opinie o książce

Avatar użytkownika - Czytadlo
Czytadlo
Przeczytane:2024-11-13, Ocena: 5, Przeczytałem,

W krainie bólu i magii

"Echo smoka" autorstwa Natalii Szklarzyk to powieść, która zanurza nas w pełnym emocji, nieco mrocznym świecie młodej dziewczyny o imieniu Karolina. Historia jest utrzymana na granicy rzeczywistości i fantazji, a kluczowym motywem jest poszukiwanie własnej tożsamości oraz ucieczka od bolesnej przeszłości.

Karolina to bohaterka zmagająca się z wieloma trudnościami: wychowuje się w sierocińcu, gdzie spotyka się z brakiem zrozumienia, szyderstwem rówieśników i oziębłością nauczycieli. Jedyne wsparcie, jakie otrzymuje, pochodzi od Kasi, jej współlokatorki, która sama toczy trudną walkę z rakiem. Relacja między nimi to piękny i wzruszający element książki, który dodaje jej głębi emocjonalnej. Choć obie są doświadczone przez życie, wzajemnie się wspierają, tworząc niezwykły, choć bardzo kruchy duet.

Szklarzyk z wielką dokładnością oddaje stan ducha głównej bohaterki. Autorka nie stroni od bolesnych, przejmujących opisów, które mogą przypaść do gustu osobom lubiącym literaturę introspektywną, koncentrującą się na wewnętrznych przeżyciach postaci. Cierpienie i zagubienie Karoliny są tu przedstawione z taką intensywnością, że miejscami książka może wydawać się rozwlekła. Bogactwo opisów wewnętrznych zmagań i szczegółowość w przedstawieniu trudnych emocji stanowią jednak zarazem jej siłę, jak i potencjalne wyzwanie dla niektórych czytelników, którzy mogą poczuć się przytłoczeni ciężarem psychologicznym powieści.

Element fantastyczny pojawia się w historii stopniowo, w miarę jak Karolina zaczyna słyszeć tajemniczy głos, odkrywając istnienie magii, której jeszcze nie potrafi okiełznać. To subtelne przejście od realizmu do magii nadaje książce niezwykłego charakteru, choć można odnieść wrażenie, że magia nie jest tu tylko ucieczką od trudnej rzeczywistości, ale również symbolem potencjału i siły, jaką Karolina może w sobie odnaleźć, jeśli pogodzi się z przeszłością.

Styl Natalii Szklarzyk w "Echu smoka" jest liryczny, introspektywny i pełen emocji. Autorka skupia się na psychologii postaci, tworząc atmosferę, która jest zarówno melancholijna, jak i magiczna. Jej opisy są bogate w detale, często przytłaczające ciężarem emocji bohaterki, co pozwala czytelnikowi głęboko wczuć się w jej wewnętrzne rozterki. Magia pojawia się tu subtelnie, jako metafora i część psychologicznej podróży bohaterki, dzięki czemu styl autorki łączy realizm z elementami fantastyki w bardzo delikatny, niemal poetycki sposób.

"Echo smoka" to książka, która wciąga intensywnością przeżyć głównej bohaterki oraz niezwykłym światem na styku rzeczywistości i magii. Nie każdemu spodoba się wolne tempo narracji i rozwlekłość opisów cierpienia, ale dla miłośników psychologicznych portretów i dramatycznych opowieści o poszukiwaniu własnej drogi lektura ta z pewnością będzie wartościowa. Autorka z delikatnością i wrażliwością ukazuje trudny proces odkrywania siebie oraz walkę z traumą, co czyni "Echo smoka" książką poruszającą i wartą uwagi.