Ujmująca opowieść o tym, że warto być sobą, a to, że się różnimy, czyni świat piękniejszym.
Świnka morska w stroju do judo? To dopiero dowcip!
Zwierzaki mieszkające w domu Kit, małej dziewczynki, nieufnie patrzą na nową lokatorkę. Nigdy nie spotkały kogoś takiego. Maud nie potrafi latać ani wysoko skakać, i jeszcze ten strój... Istne dziwo!
A ona tak bardzo chciałaby się z nimi bawić...
Nie jest łatwo się różnić, ale przy odrobinie odwagi i życzliwości Maud odkryje, że bycie sobą to najlepsze, co mogło jej się zdarzyć.
Bo życie jest za krótkie, żeby być jak wszyscy!
Pierwsza książka dla dzieci Zadie Smith, bestsellerowej brytyjskiej pisarki, i Nicka Lairda, docenianego poety i pisarza, a prywatnie męża autorki.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2022-11-09
Przepiękna książka, cudowna opowieść o tym, że warto być sobą, a to, że się różnimy, czyni świat piękniejszym.
Bo życie jest za krótkie, żeby być jak wszyscy!
Tytułowe „Dziwo”, to świnka morska w stroju judo, która pewnego dnia pojawia się w domu małej dziewczynki o imieniu Kit. Dziewczynka opiekuje się już psem, kotem i papugą.
Dla pozostałych domowników nowy lokator wydaje się strasznie dziwny: nie rozmawia, nie lata i nie potrafi skakać. Po prostu istne Dziwo!
Warto pamiętać, że inność nie jest niczym złym, ona sprawia, że jesteśmy jedyni w swoim rodzaju - wyjątkowi. Inność sprawia, że świat jest lepszy, ciekawszy. Bo inny nie znaczy gorszy.
Polecam - jest to cudowna i urocza książka w której oprócz mądrej i wartościowej treści spotkacie się z przepięknymi ilustracjami. Są barwne i zaskakujące. Tworzą jedność z tekstem.I cudowne tłumaczenie Pana Wojciecha Manna (uwielbiam tłumaczenia Pana Wojciecha)
ps. kocham gryzonie, a najbardziej swoją chomiczkę :)
Każdy z nas jest inny, różnimy się wzrostem, kolorem skóry, długością włosów, zainteresowaniami, stylem ubioru i mogłabym tak wymieniać jeszcze długo, ponieważ każdy człowiek ma swój niepowtarzalny urok. To, że ktoś wygląda inaczej, nie oznacza, że jest dziwny, po prostu nie jest taki, jak my i to jest właśnie piękne, że każdy z nas jest wyjątkowy.
Pewnego dnia Kit dostała niespodziankę, była to świnka morska w stroju judo, inne zwierzęta, które mieszkały w domu od razu podeszły do świnki morskiej sceptycznie, nazwały ją Dziwem, ponieważ nie przypominała z wyglądu żadnego z nich. Świnka morska tak się tym wszystkim przejęła, że postanowiła upodobnić się do innych i przez to mało nie zginęła, na szczęście uratowała ją osoba, która uświadomiła jej, że bycie sobą jest piękne.
W świecie, jakim żyjemy, dzieci ciągle chcą się do kogoś upodabniać, narzucane są im dziwne kanony piękna, promowane przez celebrytów, dziewczynki chcą mieć szczupły brzuch, mały nosek, duże usta, a chłopcy rozbudowane mięśnie, zarost czy też tatuaże. Upodabniamy się do kogoś, zapominając, kim tak naprawdę jesteśmy tylko po to, żeby ktoś nas zaakceptował, chciał z nami przebywać lub żeby się chwalić przed innymi, niestety tylko będąc sobą, jesteśmy w stanie być szczęśliwym człowiekiem.
Takie książki są naprawdę potrzebne, już od małego powinniśmy w dzieciach zaszczepiać miłość do samych siebie, przykład oczywiście idzie z góry, więc to my rodzice musimy dawać im dobry przykład. Cieszę się, że taka książka trafiła w nasze ręce i w sposób prosty i zrozumiały mogę pokazać moim dzieciom, że najważniejsze to czuć się ze samym sobą dobrze, a jak ktoś nie chce nas zaakceptować takim, jakim jesteśmy to trudno, ich strata.
Bardzo miło mi się ją czytało, choć z początku bywa raczej z tych smutnych bajek. Zaledwie kilkanaście stron, kilka linijek, a przekaz, jakby zebrany w całej księdze dobroci. Już z początku poznamy małą dziewczynkę, która dostała pewną żywą niespodziankę. Jej inne zwierzątka zaczęły jej się przyglądać z niepokojem. Określiły ją mianem Dziwa, gdyż żadne z nich nie wiedziało kim, czy też czym jest. Postanowiły bawić się tylko z sobą, całkowicie ignorowały to małe stworzonko. Dziwo bardzo chciało dostosować się do innych, lecz nie potrafiło. Nikt też nie interesował się jego zainteresowaniami. Poczuło się smutne i samotne. Bardzo chciało się zaprzyjaźnić z resztą, nawet w pewnym momencie wykonała niezwykłą akrobację, lecz wszystko poszło nie tak jak trzeba. Niespodziewany wiatr wpadł do pokoju i porwał Dziwo. Jak myślicie, czy stało się mu coś złego? Czy reszta przyjaciół dziewczynki dostała za to nauczkę? Kim było i dlaczego tamte zwierzątka nie wiedziały kim jest?
Książka naprawdę niezwykła. Ona uczy w bardzo prosty sposób tego, by każdy z nas był sobą. Pokazuje, że każdy z nas jest inny, mamy różne zainteresowania i mamy prawo do tego, by być takimi, jakimi się urodziliśmy. Jesteśmy jedyni i niepowtarzalni. Jak to same Dziwo powiedziało, każdy z nas jest dziwem i każdy ma do tego prawo. Nie wiem jak inni, ale ja poczułam się przez tą bajkę podbudowana. Dała mi nieco pewności siebie i pokazała, że wszyscy jednakowo jesteśmy ważni. Do tego zawiera wspaniałe ilustracje, które doskonale oddają emocje podczas czytania. Według mnie powinna czytana w szkole, tłumaczona dzieciom przez nauczycieli już w przedszkolu, by żadne dziecko nigdy nie poczuło się wyobcowane. Bardzo ją polecam!
Pierwsza w tym roku książka dla dzieci. Dziś chce Wam przedstawić lekturę dla najmłodszego czytelnika. Zapraszam na moje wrażenia.
Mała dziewczynka, imieniem Kit dostaje nietypowy prezent urodzinowy. Trudno jest się zaadaptować małej śwince morskiej w nowym otoczeniu, ponieważ wszyscy dziwnie się jej przyglądają. A to dlatego, że ma na sobie strój do judo. Z racji tego, że zwierzątko znacząco różni się od innych istot zamieszkujących w domu dziewczynki, ci postanawiają nowego nazwać Dziwem. Śwince morskiej jest przykro, bo chciałaby się bawić z pozostałymi zwierzakami, jednak czuje się przez nich odtrącana. Pewnego dnia, przez całkowity przypadek, poznała kogoś, kto pomógł jej zrozumieć, kim jest tak naprawdę. Czy małemu Dziwowi uda się nawiązać znajomość z pozostałymi zwierzętami? Co odkryje świnka morska? Czy będzie potrafiła zaakceptować samą siebie?
Piękna i mądra książeczka dla najmłodszych dzieci, która w bardzo prosty sposób wyjaśnia pojęcie odmienności. Myślę, że jest już ona dla dzieci w wieku 3+, gdyż zawiera bardzo mało tekstu i jest znakomicie zilustrowana. Moja prawie 4-letnia córka, była zachwycona tą pozycją, więc czytałyśmy ją kilkanaście razy. Ciekawa, mądra opowiastka, która trafia do maluchów. Myślę, że pisarze odnaleźli się w formie pisania dla dzieci, a pani ilustrator dopełniła dzieła przepięknym rysunkami. Publikacja jest świetnie wydana, w twardej oprawie. Idealnie sprawdzi się jako prezent🎁 :) Polecam szczególnie dla małych dzieciaczków. My jesteśmy zachwycone. Dziękujemy bardzo Wydawnictwo Znak za egzemplarz do recenzji i za możliwość poznania tej historii. Polecamy wspólnie z małą recezentką i przyznajemy 9 ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐/10 punktów! ;) 😍
Pewna świnka morska jest prezentem urodzinowym Kit. Reszta pupili dziewczynki uważa świnkę za dziwo. Przecież tak się od nich różni, nie umie latać, nie jest ani psem, ani kotem, więc musi być dziwny. Dziwo postanawia upodobnić się do nich i wtedy spotyka pewną osobę, która pokazuje mu, że warto być sobą.
To książeczka dla dzieci, ale gdy czytałam ją Antkowi, to sama zaczęłam się nad nią zastanawiać. Bo czy nie jest tak, że zdarza nam się oceniać kogoś tylko po wyglądzie? Z góry oceniamy, mimo że kogoś nie znamy? Mi się niestety zdarza, chociaż walczę z tym.
Książka jest o tym, aby zaakceptować i lubić to, że się jest innym. Ale też, aby się nie bać, gdy ktoś jest zupełnie inny niż my, po bliższym poznaniu może okazać się bardzo interesującą osobą.
No i oczywiście przy książkach dla dzieci bardzo zwracam uwagę na ilustracje. A "Dziwo" jest pięknie wydana. Ma bardzo ładnie ilustracje i jest ich dużo. Do tego ma bardzo mało testu, więc czyta się ją błyskawicznie. A że jest taka króciutka to będzie idealnym wstępem do rozmowy z dzieckiem.
Urocza, zachwycająca szata graficzna, sympatyczni bohaterowie, których nie sposób nie pokochać od pierwszej strony, znakomity humor, wartościowy przekaz, a wszystko to nakreślone niebywale błyskotliwym piórem! Ta wspaniała, zabawna i jakże angażująca historia nie tylko porusza najistotniejsze zagadnienia związane z szeroko pojętą akceptacją siebie i innych, ale także przypomina, by nigdy nikogo nie oceniać po wyglądzie, gdyż pozory mogą mylić.
Pod postacią otulającej niczym ciepły kocyk opowieści, przemycona została ponadczasową, cenną lekcję, że zawsze warto być sobą, a nasze "dziwactwa" czynią nas wyjątkowymi, dlatego należy je pielęgnować. Najważniejsze przecież to być szczęśliwym i szczerym ze sobą, udając kogoś innego, nigdy nie odnajdziemy prawdziwej przyjaźni, której potrzebuje każdy z nas.
Ta pięknie wydana publikacja jest wspaniałym fundamentem do poważnej rozmowy z pociechą na temat własnych kompleksów, obaw oraz marzeń, ale także stanowi znakomitą motywację, podporę, trafia wprost do serca i pomaga uwierzyć w siebie oraz zaakceptować i pokochać siebie z całą paletą zalet i wad, jak i cech różniących nas od innych.
Wyjątkowa szata graficzna książeczki zachwyca już od pierwszego spotkania. Przepiękne, duże, oryginalne ,barwne ilustracje z pewnością podbiją serca zarówno dzieci, jak i ich rodziców. Przyciągają one uwagę młodego czytelnika, wspaniale obrazują opowieść i zachęcają do wspólnej rozmowy, jednym słowem pomagają w pełni delektować się poznawaną wzruszającą historią.
Piękne, duże, zachwycające ilustracje w połączeniu z krótką ale wyjątkowo cenną treścią tworzą razem wspaniałą, wartościową lekturę, jaką powinien poznać absolutnie każdy! "Dziwo" to nadzwyczaj wzruszająca, ciepła, wręcz magiczna opowieść, która dzięki uroczym bohaterom silnie angażuje i zapada w pamięć, rzekłabym nawet pozostawia po sobie ślad w duszy już na zawsze. Ta zachwycająca, głęboka historia z pewnością skradnie wiele czytelniczych serc! Tak, to jedna z tych niezwykłych pozycji, które wzmacniają więź, pozwalają się wyciszyć i cieszyć sobą nawzajem. Jednym słowem, idealna! My jesteśmy nią absolutnie zauroczeni! Polecamy!
Wyjątkowa bohaterka. Niepowtarzalne emocje. Triumfalny powrót Zadie Smith Bestseller ,,New York Timesa" i ,,Sunday Timesa" Na co dzień wiedzie życie...
Podobnie jak bestsellerowe "Białe zęby", nowa powieść Zadie Smith "O pięknie" opowiada historię dwóch rodzin, a poprzez tę opowieść...
Przeczytane:2023-04-02, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2023, 26 książek 2023, 12 książek 2023, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2023 roku,
Czy wyróżnianie się spośród innych jest czymś negatywnym? Czy warto się starać, by za wszelką cenę upodobnić się do pozostałych? Czy oryginalne zainteresowania są czymś, o czym lepiej nie wspominać innym? To tylko niektóre pytania, nad jakimi można się zastanowić podczas lektury lub po niej. Nie ma tu oczywiście gotowych odpowiedzi, ale treść zdecydowanie skłania do refleksji.
Ta pięknie zilustrowana przez Magentę Fox publikacja spodoba się z pewnością nie tylko miłośnikom książek, w których to bohaterami są zwierzęta (choć im pewnie w szczególności). To właśnie przekaz odgrywa tu niezwykle ważną rolę - autorzy (Zadie Smith i Nick Laird) zwracają uwagę na to, że bycie innym oraz niezbyt popularne zainteresowania czy umiejętności nie są złe, a wręcz mogą być atutem. Trzeba jednak spojrzeć na wszystko z odpowiedniej perspektywy. Tak, by dostrzec zalety zamiast wad.
"Dziwo" można wykorzystać jako wprowadzenie do ciekawych i ważnych rozmów. Do zastanowienia się m.in. nad własnymi wyjątkowymi cechami czy uzdolnieniami. Do poszukania swoich super mocy, które wyróżniają nas spośród innych osób. Być może okaże się, że coś, co uważaliśmy dotąd za wadę jest tak naprawdę naszą wizytówką i nawet, jeśli nie do końca dobrze się z tym czujemy to warto rozważyć, czy nie da się tego wykorzystać w pozytywnym sensie, w jakimś konkretnym celu. Kolejnym tematem rozmowy może być zwrócenie uwagi na to, że nasza otwartość na to, że ktoś wygląda nieco inaczej niż my lub ma inne zainteresowania ma szansę sprawić, że ta druga osoba poczuje się znacznie lepiej w nieznanym otoczeniu. Nauczyciele lub rodzice mogą dzięki tej historyjce nawiązać np. do pojawienia się w klasie nowego ucznia, któremu z pewnością nie jest łatwo odnaleźć się w zupełnie obcym miejscu, wśród osób, których nie zna.
Książka z uwagi na niezbyt dużą ilość tekstu może służyć do ćwiczenia umiejętności czytania. Urocze i dość charakterystyczne ilustracje, od których trudno oderwać wzrok stanowią dodatkowy atut. Młodsze pociechy z pewnością z zainteresowaniem posłuchają historii ze świnką morską, psem, kotem i ptakiem w rolach głównych. Nie bez znaczenia są także informacje o autorach i ilustratorce. Oni - tak jak tytułowe Dziwo - też są dziwni (każdy z nich oczywiście na swój sposób!!!). No i te możliwości do dyskusji na wiele niezwykle ważnych tematów... Po prostu uwielbiam!