Alex Stern to ostatnia dziewczyna, jaka mogłaby znaleźć się na pierwszym roku w Yale. Rzuciła szkołę i jako jedyna przeżyła potworną, niewyjaśnioną zbrodnię. Ostatnie, czego chce, to sprawiać kłopoty, zwłaszcza kiedy Yale może być dla niej nowym początkiem. Jednak darmowa nauka na jednym z najbardziej prestiżowych uniwersytetów wiąże się z pewnym haczykiem.
Alex ma za zadanie monitorować tajemnicze poczynania tajnych stowarzyszeń w Yale, stowarzyszeń, z których wywodzi się wielu najsłynniejszych i najbardziej wpływowych ludzi świata. Teraz na kampusie znaleziono martwą dziewczynę i wydaje się, że tylko Alex nie akceptuje sposobu, w jaki policja i uniwersytecka administracja wyjaśniły jej śmierć.
Alex wie, że tajne stowarzyszenia są o wiele bardziej złowieszcze i nadzwyczajne, niż ktokolwiek sobie wyobraża.
Tajne stowarzyszenia parają się zakazaną magią. Wskrzeszają umarłych. A czasem żerują na żywych...
Wydawnictwo: Mag
Data wydania: 2020-11-25
Tytuł oryginału: Ninth House
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Małgorzata Strzelec
Nikolai Lantsov has always had a gift for the impossible. No one knows what he endured in his country’s bloody civil war—and he intends to...
Żołnierka. Przywoływaczka. Święta. Moc Aliny Starkov wzrosła, ale wszystko ma swoją cenę. Jest Przywoływaczką Słońca, poszukiwaną na Morzu Prawdziwym...
Przeczytane:2022-12-27, Ocena: 5, Przeczytałam, 2022, Fantasy, E-booki, 52 książki 2022,
"Dziewiąty dom" Leigh Bardugo to pierwszy tom cyklu fantasy "Alex Stern". Podobnie jak przy innych powieściach Leigh Bardugo jestem zachwycona fabułą, postaciami i stylem pisania autorki. Nie ma tutaj zbędnych wątków, wszystko świetnie współgra i co ważne czyta się ją na jednym wdechu.
Jeżeli chodzi o porównanie z innymi powieściami autorki to podobały mi się bardziej. Tutaj mimo wszystko mi czegoś brakowało, chociaż jestem zachwycona całą powieścią.
Chciałam ją przeczytać już od dłuższego czasu i wreszcie znalazłam chwilę, żeby zagłębić się w świat stworzony przez autorkę i ani trochę nie żałuję.
Przeciwnie. Nie mogę się wprost doczekać kontynuacji. Powieść odrobinę przypominała mi "Percy'ego Jacksona" Ricka Riordana i "Lore" Alexandry Bracken. Sama nie jestem pewna dlaczego, ale czytając przyszły mi na myśl. Ponadto pełna jest literackich nawiązań.
W każdym razie uważam, że jest to świetna książka i zdecydowanie godna polecenia.