Haga, 1942 rok. Jedynym sposobem na ocalenie Lien, dziewięcioletniej Żydówki, przed nazistowskimi prześladowaniami jest oddanie jej do rodziny zastępczej. Po wojnie uratowana przed Holokaustem dziewczynka dowiaduje się, że jej rodzice i niemal wszyscy bliscy zginęli. Z czasem relacje z nową rodziną się pogarszają, a w końcu z niejasnych przyczyn więzi zostają całkowicie zerwane. Tajemnicę stara się rozwikłać Bart van Es, wnuk rodziców zastępczych Lien, który postanawia opowiedzieć jej historię, poszukując odpowiedzi na dręczące go pytanie: dlaczego żydowską dziewczynkę wymazano z rodzinnej pamięci?
"Dziewczynka z wycinanki" to mistrzowskie połączenie książki historycznej, reportażu i biografii. Podróżując w czasie i przestrzeni, van Es rozlicza się nie tylko z przeszłością własnej rodziny. Opisuje również niejednoznaczną postawę Holendrów wobec niemieckiego okupanta, odsłaniając ciemne strony liberalnego i tolerancyjnego społeczeństwa.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Data wydania: 2021-01-25
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
Tytuł oryginału: The Cut Out Girl: A Story of War and Family, Lost and Found
Tłumaczenie: Barbara Gutowska-Nowak
Życie rodzinne nie jest usłane różami – nie brakuje w nim powodów do smutku - ale rodzina jest źródłem najpotężniejszej miłości
"Dziewczynka z wycinanki" Bart van Es
Losy dziewczynki uratowanej przed Holocaustem. Trudny powrót do powojennej rzeczywistości. Świadomość, że prawie cała rodzina zginęła. Poszukiwanie swojej tożsamości, pragnienie przynależności. Trudne relacje z rodziną zastępczą.
Autorem jest wnuk rodziców zastępczych dziewczynki, który próbuje odnaleźć przyczynę pogarszających się relacji.
Zwraca też uwagę na postawę Holendrów w czasie wojny.
Książkę gorąco polecam ?
Niewątpliwie książka dla mnie, gdyż jest to połączenie biografii, reportażu oraz książki historycznej w jednym.
Autor książki jest historykiem, urodzonym w Holandii, ale mieszka w Anglii. Jego dziadkowie w czasie II wojny światowej ukrywali żydowską dziewczynkę ( w domu w Holandii).
Bart van Es spotyka się z ponad 80-letnią Lien - uratowaną dziewczynką i próbuje opowiedzieć jej historię. Poszukuje też odpowiedzi na pytanie dlaczego żydowską dziewczynkę wymazano z rodzinnej pamięci?
Oprócz bardzo ciężkiego życia Lien (została skrzywdzona, zmieniała wielokrotnie domy) śledzimy również w książce postawę Holendrów wobec niemieckiego okupanta.
Słowa Lien:
"Bez rodzin nie mamy historii"
"Życie rodzinne nie jest usłane różami - nie brakuje w nim powodów do smutku - ale rodzina jest źródłem najpotężniejszej miłości"