Dziewczyna z Bagdadu

Od życia w arabskim reżimie po karierę we Włoszech prawdziwa historia życia pewnej niezwykłej kobiety

Autorka urodziła się w Pradze, ze związku Irakijczyka z Czeszką, a dorastała we względnym luksusie w Iraku, w uprzywilejowanej klasie średniej. Rodzina była w pełni lojalna wobec Saddama Husseina, nieświadoma potworności i okrucieństw reżimu.

Dorastanie Michelle komplikuje się, gdy rodzina, zgodnie z tradycją, nakazuje dziewczynie poślubić swojego kuzyna. Michelle odmawia i rozpoczyna flirt z Udajem Husseinem, najstarszym synem irackiego dyktatora. Tymczasem wybucha wojna iracko-irańska, a ojciec opuszcza rodzinę dla innej kobiety. Michelle, jej matka i siostry zostają  same, bez środków do życia. W desperacji uciekają do Czechosłowacji, gdzie czeka je bolesna konfrontacja między dwiema kulturami arabską i postkomunistyczną. Nouri jednak nie daje za wygraną po kilku dramatycznych latach w Pradze, w wieku 18 lat, wyjeżdża do Włoch, gdzie osiągnęła sukces jako dziennikarka. Pracuje zarówno w prasie jak i w telewizji.

Informacje dodatkowe o Dziewczyna z Bagdadu:

Dziewczyna z Bagdadu - opinie o książce

Avatar użytkownika - pokooj36
pokooj36
Przeczytane:2017-04-20, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2017, Mam,
Ta historia zaczyna się w komunistycznej Pradze w latach 70., gdy pewna Czeszka zakochuje się w bogatym Irakijczyku. W krótkim czasie wyprowadzają się do Bagdadu, a kobieta uczy się nowego kraju, języka, obyczajów, staje się również matką córki. I to właśnie córka, której imię zaczerpnięte zostało z przeboju anglojęzycznej grupy, opowiada swoją historię. Historię dziewczynki z dwiema siostrami, która musi się odnaleźć w muzułmańskim świecie bogatej elity. Do pewnego momentu wszystko odbywa się w miarę poprawnie, ale trzecia córka, kolejne działania wojenne, które zaczynają powoli obejmować Bagdad, zmieniają idealistyczny świat. Świat, w którym kobiety są jedynie posłusznymi żonami i córkami, albo są nikim. I właśnie ta druga droga jest drogą, przed którą żeńska część rodziny ucieka, wracając do Pragi. W międzyczasie kończy się również Bagdad, jaki pamiętają, w związku z atakami wojsk amerykańskich.
Uwielbiam historie pisane na faktach! Kolejna książka do mojej kolekcji.
Avatar użytkownika - violabu
violabu