Dzieciństwo w haremie: sny o wolności

Fatima Mernissi prowadzi nas w świat własnych wspomnień oraz w świat marzeń i fantazji otaczających ją kobiet. To cudowne, mądre i pogodne indywidualistki, próbujące zapomnieć o granicach i barierach, o murze oddzielającym je od reszty świata. Nauczyły się cieszyć widzianym nad dziecińcem skrawkiem nieba, melodią usłyszaną w niedozwolonym dla nich radiu. Ich ulubioną bohaterką jest Szeherezada, toteż autorka układa swe wspomnienia, na wzór "Księgi tysiąca i jednej nocy", w pełną humoru i metafor przypowieść, wzbogaconą na maseczki piękności oraz zasadami sztuki uwodzenia. Wydawnictwo Bertelsmann Media

Informacje dodatkowe o Dzieciństwo w haremie: sny o wolności:

Data wydania: 2001 (data przybliżona)
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN: 83-7227-975-6

Kup książkę Dzieciństwo w haremie: sny o wolności

Dzieciństwo w haremie: sny o wolności - opinie o książce

Pojęcie haremu jako skupiska partnerek jednego mężczyzny, np. władcy jest błędne. Harem to miejsce w wielopokoleniowym domu muzułmańskim, gdzie przebywają kobiety z jednej rodziny: matka, żona/żony, ciotki, córki. W książce ,,Dzieciństwo w haremie. Sny o wolności" opisane jest właśnie wspólne życie towarzyszek swego losu, kobiet które nie mogąc samodzielnie opuszczać domu, próbują urozmaicić sobie przebywanie w tej wspólnocie. Na przykład odgrywają scenki z ulubionej książki, dzielą się mądrością życiową, a na otwartym dziedzińcu jeden raz w tygodniu dbają o swą urodę stosując różnego rodzaju maseczki i nakładając hennę na włosy. Pani Fatima Mernissi przedstawiła w książce wspomnienia z własnego dzieciństwa. Nie znajdziemy w tej pozycji dramatu kobiet więzionych przez brutalnego władcę i wykorzystującego je cieleśnie, jak mógłby sugerować tytuł, jeśli wzięto by pod uwagę potoczne określenie haremu. Wręcz przeciwnie: akcja (jeśli w ogóle można w tym przypadku tak napisać) toczy się leniwie i spokojnie.
Avatar użytkownika - Qchcia
Qchcia
Przeczytane:2019-01-01, Ocena: 6, Przeczytałam, 2019,

,,Dzieciństwo w haremie. Sny o wolności" autorstwa Fatimy Mernissi

Fatima Mernissi, Marokanka urodzona w 1940 roku wspomina swoje dzieciństwo w feskim haremie i opowiada o nim z perspektywy ośmioletniej dziewczynki.

Ku zaskoczeniu większości czytelników, akcja toczy się powoli, spokojnie w nastrojowym klimacie. Autorka opowiada o problemach kobiet tamtych lat - zakazach i nakazach oraz budzącym się tam feminizmie, wzbogacając to wszystko arabską sztuką uwodzenia oraz dbania o urodę. Bohaterkami są zarówno młode, wyzwolone Arabki, jak i ich tradycyjne babki i ciotki, które nie rozumieją idei wyzwolenia i odpowiada im życie w jednym, wielkim, wielopokoleniowym domu.

Polecam zdecydowanie każdemu zainteresowanemu kulturą arabską i islamem, gdyż książce tej daleko do wielu ,,zachodnich bestsellerów" o bezdusznych Arabach znęcających się nad swoimi kobietami!

Avatar użytkownika - Fretka
Fretka