Dzidek

Niezwykła historia Dzidka − chłopaka z warszawskiego Śródmieścia, który dorastał w barwnych latach trzydziestych.

Dzidek prowadzi łobuzerski tryb życia, zadziera z kim popadnie, ma paczkę kumpli – też niezłych andrusów. Wkrótce wpakuje się w naprawdę poważną aferę. Jego rodzina jest bowiem w posiadaniu niezwykle cennej ikony, a ta staje się przedmiotem zainteresowania szemranych postaci z bandyckich zakamarków Woli…

„Dzidek” to opowieść o Warszawie, o mieście kamieniczników, kupców, Żydów, muzyków, awanturników, doliniarzy i pijaków… Historia o dorastaniu, rodzinie, miłości – słowem o czasach beztroski, nad którymi nieuchronnie zbierają się czarne chmury, by w końcu zmienić się w hitlerowską nawałnicę.

Stefan Wroński – dziennikarz, od 8 lat związany z prasą i telewizją. Współpracował m.in. z tygodnikiem „Wprost”, „Rzeczpospolitą” i TVP Olsztyn. Aktualnie reporter Telewizyjnego Kuriera Warszawskiego. Podróżnik: ostatnie lata spędził na włóczędze pomiędzy Francją, Stanami Zjednoczonymi i Indiami. Żeglarz: pomagał organizować „Szkołę pod żaglami”, pracował na Karaibach na żaglowcu Fryderyk Chopin.

Informacje dodatkowe o Dzidek:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2013-02-19
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: 978-83-7839-444-0

Kup książkę Dzidek

Dzidek - opinie o książce

Typowy chłopak w warszawskiego śródmieścia. Bystry, sympatyczny łobziak, który jednak  ma wpojone wartości. I jeden z tych, który musiał wydorośleć bardzo szybko ze względu  na zawirowania dziejowe.

Świetnie oddany klimat Warszawy z lat 30-ych ubiegłego wieku,  obraz przestępczego półświatka z całym jego  kodeksem honorowym i złodziejską gwarą. Niezwykle plastycznie  nakreowany portret miasta i jego mieszkańców z  całą jego obyczajowością.

Avatar użytkownika - Muminka789
Muminka789
Przeczytane:2018-11-07, Ocena: 6, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - Barak89
Barak89
Przeczytane:2016-08-23, Ocena: 3, Przeczytałam, 26 książek 2016,
Avatar użytkownika - edytka222
edytka222
Przeczytane:2013-03-09, Ocena: 5, Przeczytałam, II wojna światowa, Literatura polska, Mam,