RASIZM / NIEWOLNICTWO / ZBRODNIA PRZECIWKO LUDZKOŚCI / DYSKRYMINACJA W PRACY…
To wszystko wciąż się zdarza, choć trudno to zrozumieć i nie sposób się z tym pogodzić. Książka, przedstawiając rozmaite przejawy dyskryminacji, czyli odrzucania drugiego człowieka ze względu na to, kim jest, uwrażliwia czytelników na prześladowanie jednostek i grup społecznych. Przywołując fakty i dowody, otwiera oczy na niesprawiedliwość i składa hołd tym, dzięki którym coś się w tej kwestii zmieniło.
To zachęta, by nie poddawać się, lecz działać!
Wydawnictwo: Adamada
Data wydania: 2021-05-20
Kategoria: Dla młodzieży
Kategoria wiekowa: 13-15 lat
Tłumaczenie: Tomasz Swoboda
Ilustracje:Maria Frade
Autorka książki "Dyskryminacja. Powiedz: STOP!" - Emma Strack - porusza trudne i niewygodne tematy. Pisze m.in. o czynach uznawanych za zbrodnie przeciwko ludzkości - o zabójstwach, eksterminacji, niewoli, torturach, gwałtach, przymusowej sterylizacji, eksperymentach na ludziach. Robi to jednak z dużą dozą wyczucia, a do tego w bardzo przystępny, zrozumiały sposób. Przytaczane fakty oraz przepisy prawne są umiejętnie wkomponowane w liczne dodatki graficzne, co sprawia, że lektura nie jest trudna ani nudna. Autorką prostych lecz niezwykle wymownych ilustracji, o których z pewnością warto wspomnieć jest Maria Frade.
"Skóra o czarnej barwie to wynik adaptacji do środowiska. Homo sapiens pojawia się w Afryce, gdzie słońce świeci mocniej. W procesie ewolucji przewagę zyskują zatem osobniki o ciemnej skórze, czyli bardziej odporne na promienie słoneczne. Choć człowiek dostosował się później do życia w różnych regionach świata, wszyscy mamy czarnego przodka."
Książkę wydano dzięki dofinansowaniu Instytutu Francuskiego w ramach programów wsparcia wydawniczego, stąd też są tu liczne nawiązania do historii Francji i sytuacji obowiązującej w tym kraju. Zdarzają się jednak wtrącenia i wyjaśnienia jak to wygląda w Polsce czy innych państwach. Jak dla mnie brakuje jasnego rozgraniczenia czy niektóre fragmenty odnoszą się do realiów francuskich czy polskich. O ile w przypadku świadomego dorosłego czytelnika jest to kwestia zweryfikowania informacji, o tyle dla dzieci (a to do nich głównie jest kierowana ta pozycja) może być to już nieco kłopotliwe. Absolutnie zgadzam się natomiast z faktem, że omawiana książka może być idealnych materiałem czy punktem wyjścia do rozmów dotyczących porównania historii, doświadczeń, stanu prawnego we Francji i w Polsce (choć nie tylko).
Publikacja jest naprawdę godna uwagi. Wiedzę zdobytą podczas lektury można wykorzystać nie tylko w szkole, ale przede wszystkim w życiu codziennym. W temacie różnego rodzaju dyskryminacji warto uczyć się na błędach innych, by nie popełniać ich samemu. Wystarczająco dużo osób zginęło, a co gorsze nadal ginie z powodu różnego rodzaju prześladowań i zdecydowanie zbyt dużo cierpień było i jest zadawanych z tego powodu. Książka Emmy Starck uświadamia to czytelnikom, a do tego pokazuje, że mamy wybór i wpływ na to, by żyło nam się znacznie lepiej, bezpieczniej i przyjemniej.