Droga do siebie. Rekolekcje benedyktyńskie w codzienności

Droga do wolności i uzdrowienia

Kiedy stajemy się jednością z sobą samym, z innymi ludźmi i z Bogiem, otwierają się przed nami nowe możliwości zmieniania świata oraz naszego życia. Jak pokazuje ta książka, drogą, która pozwala przezwyciężyć obecny w nas chaos, jest prosta medytacja. Nie jest ona czymś oddalonym od codzienności. Nie wyprowadza nas ze świata, lecz w niego wprowadza. Dzięki niej stajemy się bardziej świadomi samych siebie, dojrzali.

Anselm Grün odkrył, że większość ćwiczeń duchowych św. Ignacego Loyoli wywodzi się z pisma, które Święty znalazł w klasztorze benedyktynów w Montserracie. W rezultacie powstały jedyne w swoim rodzaju medytacje, zapraszające do udziału w duchowej praktyce, którą można łatwo wprowadzić do codziennego życia, pozostawiając dużo miejsca na indywidualną refleksję i osobiste doświadczenia.

Spełnienie człowieka, jego stawanie się zintegrowaną całością, dokonuje się poprzez coraz pełniejsze otwarcie na Boga. Gdy Bóg wszystko w nas przenika, oświeca i jednoczy, to stajemy się ludźmi wyjątkowymi, ludźmi według Bożego zamysłu.

Wyjątkowe połączenie duchowości benedyktyńskiej i ignacjańskiej

Anselm Grün (ur. 1945) - benedyktyn, doktor teologii, przeor opactwa w Münsterscharyach w Niemczech, autor bardzo wielu publikacji z zakresu duchowości, znany i ceniony kierownik duchowy oraz prelegent.

Informacje dodatkowe o Droga do siebie. Rekolekcje benedyktyńskie w codzienności:

Wydawnictwo: WAM
Data wydania: 2022-04-04
Kategoria: Duchowość, religia
Tytuł oryginału: Inseln im Alltag

Tagi: Beletrystyka - religia i duchowość

Kup książkę Droga do siebie. Rekolekcje benedyktyńskie w codzienności

Przebaczenie. Droga do pojednania z sobą i innymi
Anselm Grün OSB0
Okładka ksiązki - Przebaczenie. Droga do pojednania z sobą i innymi

Zanim będziemy zdolni kochać nieprzyjaciela zewnętrznego, musimy najpierw pokochać nieprzyjaciela w nas samych. Carl Gustav Jung Codziennie doświadczamy...

Słowo blisko ciebie. Mądrość Biblii na co dzień
Anselm Grün OSB0
Okładka ksiązki - Słowo blisko ciebie. Mądrość Biblii na co dzień

Biblia podpowiada nam, jak mądrze i dobrze żyć. Kim jesteśmy? Jak mamy radzić sobie z presją, której jesteśmy poddawani każdego dnia? W jaki sposób...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;