Droga do siebie. O poczuciu wartości

Książka popularnej i cenionej psycholożki, która w swojej pracy pomogła tysiącom kobiet.

Z niskim poczuciem wartości zmaga się wielu ludzi, ale częściej kobiety. Przytłoczone trudnymi doświadczeniami, codziennością i patriarchalną kulturą nie mogą doświadczyć samoakceptacji, sprawczości i wiary we własne możliwości. Bywa, że prowadzi to do przyjęcia roli ofiary czy obwiniania całego świata za swoje niepowodzenia.

Ewa Woydyłło zaprasza do uważnej, czułej, a jednocześnie konkretnej i energetyzującej podróży w głąb siebie w poszukiwaniu poczucia wartości. Droga, którą proponuje, zaczyna się od dokładnego przyjrzenia się temu, co myślmy, mówimy i robimy. Pozwala to wychwycić szkodliwe schematy, które budują kompleks niższości i blokują wzrastanie. Demontaż tych mechanizmów i zastąpienie ich nowymi, konstruktywnymi, pozwala zyskać wewnętrzną siłę, pewność i spokój.

Życie to droga. Znajdujesz się w miejscu, do którego doszłaś.

Nie zatrzymuj się, zmierzaj tam, dokąd pragniesz dojść.

Nie wszystko musi ci się udać. Niewykonalne cele zmieniaj na wykonalne.

Zaakceptuj rzeczy, nad którymi nie masz kontroli.

Przebaczaj winowajcom, w tym także sobie.

Rozmyślaj, analizuj, ale nie rozpamiętuj swoich żałości.

Smutek nie jest zabroniony, ale jeżeli ci z nim źle, to poszukaj pomocy.

Źródło poczucia wartości kryje się w tym, co myślisz, mówisz i robisz.

Informacje dodatkowe o Droga do siebie. O poczuciu wartości:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2025-02-05
Kategoria: Medycyna i zdrowie

Tagi: Psychologia rodzinna Psychologia emocji psychologia ja' świadomości tożsamości i osobowości Psychologia kliniczna Psychoterapia Psychoterapia - poradnictwo

Kup książkę Droga do siebie. O poczuciu wartości

Ludzie, ludzie. Jacy jesteśmy?
Ewa Woydyłło0
Okładka ksiązki - Ludzie, ludzie. Jacy jesteśmy?

Jak pokochać ,,trudne charaktery", budować dobre relacje i rozumieć siebie Ewa Woydyłło - znawczyni ludzkiej psychiki przedstawia wyjątkową galerię ,...

Zakręty życia. Rozmowy o miłości, depresji, nałogach i odnajdywaniu siebie
Ewa Woydyłło0
Okładka ksiązki - Zakręty życia. Rozmowy o miłości, depresji, nałogach i odnajdywaniu siebie

Jak dawać sobie radę na zakrętach życia Życie pełne jest ostrych zakrętów. Ale najważniejsza droga to ta, która prowadzi do nas samych. I wiara w to...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk