Zbiór szkiców krytycznych Andrzeja Horubały, składających się na niezwykle gorący zapis minionych sezonów III Rzeczypospolitej.
Zdecydowany głos tradycjonalisty zapuszczającego się czasem w nieoczekiwane rejony.
Najgłośniejsze premiery widziane z perspektywy stronnika w wojnie cywilizacji. W wojnie o pamięć, tradycję i wiarę. Teksty irytujące, intrygujące, niepozostawiające czytelnika obojętnym, krytyczne nawet wobec sojuszników.
Horubała po raz kolejny pokazuje, że odbiera kulturę całym sobą, pytając o rzeczy najważniejsze.
Informacje dodatkowe o Droga do Poznania i inne zapiski:
Wydawnictwo: Fronda
Data wydania: 2016-01-29
Kategoria: Publicystyka
9788379821488
Przeczytane:2017-11-02, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2017,
Horubała pisze o tym, co obejrzał lub przeczytał. Problem polega jednak na tym, że jego relacje i opinie nie są wcale obiektywne, bo i sam autor podkreśla, że jest prawicowcem, katolikiem, czasem podkreśli, że studiował polonistykę, a innym razem powoła się na doświadczenia warszwaskiego Reytana. Krytykuje niemal wszystko, co miał okazję obejrzec, na przestrzeni kilku lat. Z perspektywy kilku lat czytelnik może jednak doświadczyc, co rządziło w teatrach i filmach po 2010 roku. Szkice Horubały po zmianach politycznych rzucają jednak inne światło na to wszystko, co prawicowy dziennikarz do niedawna krytykował.