Nikt do tej pory nie sportretował Adolfa Hitlera w ten sposób.
Autorka Domu Hitlera jako pierwsza opisała mieszkania, domy i siedziby Führera, dotarła do projektów mebli, dokumentacji architektonicznej, a nawet zachowanych próbników materiałów, które przedstawiano dyktatorowi. Odwiedziła do dziś zachowane wnętrza, niegdyś projektowane dla Hitlera i pod jego nadzorem.
Stratigakos poprzez fascynującą wędrówkę po siedzibach dyktatora opowiada jak kreowany był jego wizerunek, jak Hitler świadomie używał architektury do propagandy, oddziaływania nie tylko na obywateli Niemiec, ale też innych państw.
Ta książka to również opowieść o Gerdy Troost - architektce, projektantce wnętrz, reżyserce, artystce, przyjaciółce Hitlera, która pozostała nazistką do końca swych dni (zm. 2003 r.).
Dom Hitlera jest wyjątkową książką, tym bardziej że wiele reprodukowanych tu zdjęć publikowanych jest po raz pierwszy.
Wydawnictwo: Wielka Litera
Data wydania: 2017-03-15
Kategoria: Historyczne
Tytuł oryginału: Hitler at home
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Jan Dzierzgowski
Jak dla mnie "Dom Hitlera" to dość przeciętna i nierówna książka. Kilka rozdziałów okazało się całkiem ciekawych jak np. te o ocieplaniu wizerunku Hitlera, poprzez fotografowanie i pokazywanie się z dziećmi, pozowanie na dobrego gospodarza i sąsiada, przyjaciela zwierząt i wegetarianina. W innych natomiast autorka szczegółowo opisywała jak wyglądały mieszkania i gabinety, w których przebywał i pracował Hitler, co się w nich znajdowało, jakiej zastawy stołowej używał (ciężko mi było przez to przebrnąć), a także sporo miejsca poświęciła jego domowi w Berghofie zarówno temu jak wyglądał za życia Hitlera, ale również co się z nim działo po jego śmierci.
Czytałam tę pozycję bardzo długo i choć lubię książki o Hitlerze to ta mnie wynudziła i rozczarowała.
W latach 1940-1945 niemieccy okupanci zamienili Norwegie w ogromny plac budowy. To niezwykłe przedsiewziecie architektoniczne miało na celu rozszerzyc...
Przeczytane:2017-04-25, Ocena: 5, Przeczytałam, Moja półka, Przeczytane, Przeczytane 2017,