Co zrobić, gdy czujesz, że twoje ciało zalewa fala złości? Dlaczego w trudnych sytuacjach towarzyszy ci uczucie dyskomfortu? Jak poradzić sobie z lękiem przed stresującym spotkaniem?

Milena Wojnarowska - psychoterapeutka poznawczo-behawioralna, nauczycielka uważności, twórczyni profilu @przystanekmindfulness - wyjaśni ci, czym są emocje, jak działają i co tak naprawdę dzieje się w twojej głowie, kiedy odczuwasz złość, smutek czy strach.

Dowiedz się, co robić, gdy emocje przejmują nad tobą kontrolę. Naucz się rozpoznawać swoje uczucia, nazywać je i odpowiednio na nie reagować. Za pomocą zawartych w książce medytacji i ćwiczeń przeanalizuj sytuacje, które wywołują w tobie silne emocje. Pozwól sobie lepiej je zrozumieć i zacznij łatwiej radzić sobie z tym, co czujesz.

Przekonaj się, że emocje nie są tak straszne, jak by się mogło wydawać, i wcale nie trzeba od nich uciekać.

Stań twarzą w twarz ze swoimi emocjami. Dogadaj się z nimi.

Informacje dodatkowe o Dogadaj się z emocjami. Przewodnik po uczuciach: jak lepiej je rozpoznawać i nauczyć się je regulować:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2024-09-25
Kategoria: Poradniki

Tagi: Poradniki praktyczne Radzenie sobie z problemami osobistymi

Kup książkę Dogadaj się z emocjami. Przewodnik po uczuciach: jak lepiej je rozpoznawać i nauczyć się je regulować

Dogadaj się z emocjami. Przewodnik po uczuciach: jak lepiej je rozpoznawać i nauczyć się je regulować - opinie o książce

Avatar użytkownika - Poczytajzemna
Poczytajzemna
Przeczytane:2024-10-25, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam,

"Dogadaj się z emocjami" Mileny Wojnarowskiej to niezwykle wartościowa książka, która z łatwością może stać się kompasem w gąszczu naszych emocji. Autorka, będąc psychoterapeutką poznawczo-behawioralną i nauczycielką, oferuje czytelnikowi praktyczne narzędzia do zrozumienia i zarządzania własnymi uczuciami.

Dlaczego warto przeczytać tę książkę? Są cztery według mnie ważne elementy:

• Zrozumienie emocji: Wojnarowska w prosty i przystępny sposób wyjaśnia, czym są emocje, jak powstają i dlaczego odgrywają tak ważną rolę w naszym życiu. Dzięki niej zyskujemy świadomość, że nasze uczucia nie są przypadkowe, a często są wynikiem naszych myśli i przekonań.

• Praktyczne wskazówki: Książka nie tylko dostarcza wiedzy teoretycznej, ale przede wszystkim oferuje praktyczne ćwiczenia i techniki, które możemy zastosować na co dzień. Autorka proponuje m.in. medytacje, wizualizacje i techniki oddechowe, które pomagają w regulacji emocji.

• Zwalczanie emocjonalnego wypalenia: W dzisiejszym świecie, pełnym stresu i pośpiechu, łatwo o emocjonalne wypalenie. Książka Wojnarowskiej jest jak balsam dla duszy. Pomaga zrozumieć, że nasze emocje są jak fale – raz są większe, raz mniejsze, ale zawsze przemijają.

• Poprawa jakości życia: Dzięki lepszemu zrozumieniu swoich emocji możemy budować bardziej satysfakcjonujące relacje z innymi ludźmi, podejmować lepsze decyzje i żyć bardziej świadomie.

Książkę tą wyróżnia połączenie teorii z praktyką. Autorka łączy wiedzę teoretyczną z praktycznymi wskazówkami, dzięki czemu czytelnik może od razu zastosować zdobyte informacje w swoim życiu. Książka porusza nie tylko kwestię emocji, ale także myśli i zachowań, które z nimi są związane. Wojnarowska podkreśla, że wszystkie emocje są naturalne i ważne, a celem nie jest ich całkowite wyeliminowanie, ale nauczenie się zdrowego radzenia sobie z nimi.

"Dogadaj się z emocjami" to nie tylko poradnik, ale prawdziwy przewodnik po świecie uczuć. Książka ta jest jak mapa, która pomaga nam odnaleźć się w gąszczu własnych emocji. Dzięki niej możemy nauczyć się, jak lepiej radzić sobie ze stresem, lękiem, złością i innymi trudnymi uczuciami. Jeśli szukasz narzędzi, które pomogą Ci lepiej zrozumieć siebie i swoje życie, to ta książka jest właśnie dla Ciebie.

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk