Dlaczego medytujemy. Nauka i praktyka jasności i współczucia

Praktyczny, inspirujący poradnik medytacji - doskonałe antidotum na codzienny stres.

Wszyscy doświadczamy czasem negatywnych emocji, ale w dzisiejszym świecie bywa ich zbyt wiele. Zaburzają one zdrowe więzi z własnym umysłem, uczuciami, ciałem oraz z innymi ludźmi.

Dlaczego medytujemy jak żadna inna książka pozwala poznać i zrozumieć, czym jest medytacja. Łącząc tradycję Wschodu z zachodnimi odkryciami z dziedziny neuronauki, psycholog Daniel Goleman i tybetański nauczyciel medytacji Tsoknyi Rinpocze pomogą ci nie tylko zrewolucjonizować swoje życie na poziomie emocjonalnym, umysłowym i fizycznym, ale też zaakceptować siebie i innych.

Dzięki tej książce, idealnej zarówno dla osób zaawansowanych w medytacji, jak dla nowicjuszy - odmienisz swoje zdrowie, relacje z innymi i duszę.

Informacje dodatkowe o Dlaczego medytujemy. Nauka i praktyka jasności i współczucia:

Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2023-10-10
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Why We Meditate

Kup książkę Dlaczego medytujemy. Nauka i praktyka jasności i współczucia

Dlaczego medytujemy. Nauka i praktyka jasności i współczucia - opinie o książce

Avatar użytkownika - brave_book
brave_book
Przeczytane:2024-01-08, Ocena: 5, Przeczytałem,

"Dlaczego medytujemy" to nie tyle odpowiedź na tytułowe pytanie, a bardzo dobry poradnik do medytacji i nie tylko. Dla mnie medytacja wiąże się nie tylko z chwilą ciszy, zadumy, relaksu, ale z czymś o wiele więcej, z poprawą jakości życia. Z tego powodu uważam, że każdy powinien choć trochę medytować ?

Książka ma dwóch autorów - jednym jest nauczyciel medytacji, a drugim psycholog. Rinpocze pochodzi z Azji i w swoich fragmentach prezentuje właśnie wschodnie podejście do życia, rozwoju, no i medytacji. Uwielbiam zgłębiać właśnie azjatyckie podejście do tematu, ponieważ wyraźnie widać różnice między mentalnością dalekiego wschodu a europejską i my, jako Europejcy, możemy bardzo dużo zaczerpnąć z tego typu tekstów.

Rinpocze pisze nie tylko o samej medytacji - choć wskazuje też bardzo dużo różnego rodzaju technik i ćwiczeń medytacyjnych, ale także o poczuciu komfortu, zdrowiu psychicznym, jakości życia, walce ze swoimi demonami, problemami, słabościami, a nawet traumami. Podoba mi się spokój z jakim czyta się o tych niejednokrotnie trudnych i bolesnych kwestiach, ale przede wszystkim podoba mi się nacisk kładziony na życie według tych wartości.

Goleman natomiast pod koniec każdego z rozdziałów analizuje metody swojego przedmówcy z perspektywy zachodniej nauki oraz psychologii. Wyjaśnia wspólne zależności i tłumaczy opisywane treści pod innym kątem.

W sumie daje to kompleksowe podejście do każdego z tematów, gdzie jedno i drugie fajnie się uzupełnia.

"Dlaczego medytujemy" jest książką przystępną, pomagającą wprowadzić medytację do swojej codziennej rutyny, a także wyjaśniającą wiele spraw, które dotykają każdego człowieka. Autorzy zachęcają do podniesienia jakości i komfortu swojego życia, rozwoju i po prostu cieszenia się spokojnym i szczęśliwym życiem ? do czego i ja zachęcam!