Podziemne laboratorium księcia Salvy, gdzie bohater stara się rozwikłać tajemnicę przedstawioną przez doktora Yurizakiego w Mirze i jej „siostrach”, zostaje zaatakowane przez Drake’a i specjalną jednostkę „Syndykatu”. Opierają się im książę Lwai, sterujący zaawansowanymi sztucznymi ciałami, oraz Albert Schuman, były żołnierz jednostki Grendel! Przed pokonującymi szczyty ludzkich możliwości bohaterami rysuje się nieprzewidywalna i bezprecedensowa walka, która zadecyduje o losach świata pożeranego przez „pustkę”!
Wydawnictwo: Waneko
Data wydania: 2018-09-27
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Dimension W
Język oryginału: japoński
Tłumaczenie: Mateusz Makowski
W 2072 roku problem zaopatrzenia w prąd został rozwiązany za pomocą międzywymiarowych induktorów energii elektromagnetycznej, potocznie zwanych...
Promowa przez doktora Yurizakiego projekt „Arka” miał na celu zabrać niewielką liczbę wybranych ludzi i opuścić z nimi ziemię. Mira i jej siedem...
Przeczytane:2018-11-06, Ocena: 4, Przeczytałem,
TYLKO ŚMIERĆ?
Czternasty tom "Dimension W" to wypełniona akcją, klimatyczna i wciągająca historia z gatunku shounen. Nic więcej, nic mniej. Seria w poprzednich tomach eksperymentowała z najróżniejszymi gatunkami, od pewnego czasu trzyma się jednak dość mocno ścieżki jasno wytyczonej przez przynależność zarówno do opowieści przeznaczonych dla nastoletnich chłopców, jak i science fiction. Ale to dobrze, bo tego właśnie od tej serii oczekiwałem, a zabawa, jaką całość oferuje, stoi na naprawdę znakomitym poziomie.
Kyouma i jego towarzysze spadają. Lot nie jest długi, nikt nie ginie, ale okazuje się, że wylądowali na dachu pociągu. Dokąd ich zabierze i co czeka na nich u celu, to tylko jedne z pytań, na które trzeba będzie znaleźć odpowiedź.
Tymczasem Świerszcz prowadzi badania nad Mirą i jej „siostrami” by odkryć tajemnicę pozostawioną przez doktora Yurizakiego. Jest coraz bliżej prawdy, gdy laboratorium księcia Salvy zostaje zaatakowane przez Drake’a i jego ludzi. Wróg przełamuje barierę i wkracza na teren placówki. Książę Lwai rusza do walki, uzbrojony w sztuczne ciała, które kontroluje. Wszystko jest jednak o wiele trudniejsze, niż kogokolwiek sądził Nawet Albert, były żołnierz jednostki Grendel, mimo starań, wydaje się nie mieć najmniejszych szans. Czy na bohaterów czeka już tylko śmierć?
Całość recenzji na moim blogu: https://ksiazkarniablog.blogspot.com/2018/11/dimension-w-14-yuji-iwahara.html