Debugging Teams. Przez współpracę do lepszej produktywności

Programiści i inżynierowie oprogramowania spędzają mnóstwo czasu na zgłębianiu tajników algorytmów, kodu czy technik budowy aplikacji. Bardzo mało uwagi poświęcają jednak takim zagadnieniom, jak komunikacja, skuteczna praca w zespole czy prowadzenie wspólnych projektów. Tymczasem programowanie jest jednym z zadań, które realizuje się w grupie. Oznacza to, że sposób pracy zespołu ma bezpośredni i znaczący wpływ na produktywność i zadowolenie jego członków. Zaniedbanie tej kwestii stało się przyczyną niepowodzenia wielu obiecujących projektów.

Niniejsza książka, choć pozornie adresowana do liderów zespołów programistów, tak naprawdę przyda się każdemu, kto bierze udział w dowolnym twórczym grupowym przedsięwzięciu: począwszy od studenckiego klubu, na korporacji architektów skończywszy. Znalazły się tu bardzo praktyczne wskazówki dotyczące efektywnego kierowania zespołem, poruszania się w ramach organizacji oraz budowania zdrowych relacji z użytkownikami. Nie zabrakło porad dotyczących różnych sposobów komunikowania się i skutecznego wpływania na drugiego człowieka, a także metod radzenia sobie z trudnymi ludźmi. Jest to znakomita lektura dla każdego twórczego człowieka!

W tej książce:

wzorce komunikacyjne a kultura zespołu

przywództwo: wzorce i antywzorce

skuteczne strategie współpracy z innymi zespołami w ramach organizacji

identyfikacja i zażegnywanie zagrożeń związanych z komunikacją

zarządzanie opinią publiczną

Mniej czasu na kłótnie, więcej na współpracę!

Informacje dodatkowe o Debugging Teams. Przez współpracę do lepszej produktywności:

Wydawnictwo: Helion
Data wydania: 2018-05-18