Praktyczny, użyteczny poradnik pokazujący, jak nie brać na siebie za dużo, wyznaczać granice i wyrażać swoje potrzeby. Dla wszystkich, którzy pragną być najlepszymi rodzicami, przyjaciółmi, małżonkami, pracownikami i biorą sobie za dużo na głowę, co przypłacają uczuciem wypalenia, zniechęcenia, bezustanną gonitwą myśli ,,co jest do zrobienia", rosnącym zestresowaniem i poczuciem przytłoczenia życiem. I bezustannym brakiem czasu dla siebie. Gonią, zamiast zwyczajnie cieszyć się życiem.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2022-09-14
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Set Boundaries, Find Peace
Nedra Glover Tawwab jest licencjonowaną terapeutką, która pomaga ludziom tworzyć zdrowe relacje, ucząc ich realizacji granic. Jej filozofia jest taka, że brak granic i asertywność leżą u podstaw większości problemów związanych z relacjami, a jej darem jest pomaganie ludziom w tworzeniu zdrowych relacji ze sobą i z innymi. Autorka prowadzi profil na Instagramie, gdzie doradza społeczności, która ją obserwuje, w tematach stawiania granic, komunikowania swoich potrzeb i wolności bycia sobą. Ponieważ pojawiało się coraz więcej indywidualnych pytań, Nedra postanowiła pomóc szerszemu gronu osób, przedstawiając w ramach jednej książki wszystkie strategie, jakich przez lata się nauczyła. Właśnie w ten sposób powstała „Dbałość” – praktyczny, użyteczny poradnik, który pokazuje korzyści płynące z ustalania granic i poprowadzi czytelnika przez proces wykonywania pracy związanej z określaniem własnych oczekiwań i zachowywania własnych wartości w ramach relacji.
Dla kogo jest ten poradnik? Dla każdego, kto czuje się przytłoczony i wypalony. Dla wszystkich, którzy nie mają czasu dla siebie. Dla tych, którzy mają dość próśb o pomoc i mają pretensje do osób, które o nią proszą. Dla ludzi, którzy narzekają, że ciągle pomagają innym, a nie dostają nic w zamian. Jeśli często marzysz o tym, aby wszystko rzucić i uciec gdzieś daleko, ten poradnik jest dla Ciebie. Publikacja pełna jest przykładów z codziennego życia, ale też propozycji gotowych sformułowań dla osób, które nie potrafią precyzyjnie wyrazić, czego potrzebują. Autorka wyjaśnia w książce, czym są granice, dlaczego są takie ważne, skąd u nas brak zdrowych granic i jak wygląda ich naruszanie. Przedstawia również sześć rodzajów granic, pomaga czytelnikowi określić jego własne granice i tłumaczy, jak zakomunikować o nich innym, co jest bardzo trudne, szczególnie jeśli chodzi o relacje rodzinne. W drugiej części poradnika autorka podaje strategie pracy nad wytyczaniem własnych granic, z podziałem na konkretne obszary, które mogą wymagać tej pracy, takie jak: rodzina, relacje intymne, relacje ze znajomymi, w pracy i media społecznościowe. Każdy z tych podrozdziałów zakończony jest ćwiczeniem, pomagającym usystematyzować wiedzę i przede wszystkim podjąć konkretne działanie. Na końcu znajduje się test, dzięki któremu czytelnik może określić, który typ granic występuje u niego najczęściej.
Publikacja napisana jest w bardzo przystępny sposób, dlatego nawet jeśli mamy znikome pojęcie o temacie, bez problemu się w tej książce odnajdziemy. Autorka tłumaczy wszystkie zagadnienia związane ze stawianiem granic w jasny i rzeczowy sposób, posługując się przy tym przykładami ze swojego życia. Jej wskazówki są bardzo konkretne, jak pisałam wcześniej, znajdują się tu nawet przykładowe sformułowania, tak zwane gotowce, których od razu możemy użyć, chcąc na przykład dać innym znać o swoich granicach. Publikacja pomaga też uporać się z poczuciem winy przy wprowadzaniu zmian w relacjach i ze strachem przed reakcją otoczenia na wyznaczanie granic. Poradnik uczy, jak wyznaczać granice otoczeniu i w ten sposób nie brać na siebie zbyt dużo, ale też jak z życzliwością i zrozumieniem podchodzić do potrzeb, oczekiwań i granic innych.
„Dbałość” to książka potrzeba i ważna, szczególnie w dzisiejszych czasach, gdy właściwie każdy z nas czuje się przytłoczony nadmiarem obowiązków. Warto się z nią zapoznać. Polecam!
Nie bój się komunikować o swoich potrzebach i stawiania granic
„Dbałość. O komunikowaniu swoich potrzeb, stawianiu granic i wolności bycia sobą” to praktyczny, użyteczny poradnik pokazujący, jak nie brać na siebie za dużo, wyznaczać granice i wyrażać swoje potrzeby. Jest to lektura dla wszystkich, którzy pragną być najlepszymi rodzicami, przyjaciółmi, małżonkami, pracownikami i biorą sobie za dużo na głowę, co przypłacają uczuciem wypalenia, zniechęcenia, bezustanną gonitwą myśli „co jest do zrobienia”, rosnącym zestresowaniem i poczuciem przytłoczenia życiem. I bezustannym brakiem czasu dla siebie. Gonią, zamiast zwyczajnie cieszyć się życiem.
Jestem bardzo wdzięczna za tę książkę. Zastanawiałam się czy, aby potrzebuję tego typu poradnika, ale uznałam, że zawartość może być ciekawa więc chętnie go przeczytam. Okazało się, że jak najbardziej go potrzebowałam, bo z lektury wyniosłam wiele wartości. Jest to swego rodzaju biblia dla tych, którzy chcą się nauczyć wyznaczać granice. Przekonujemy się jak ważna jest umiejętność ich wyznaczania i jak to robić, aby przynosiły oczekiwane skutki.
Każdy z rozdziałów jest napisany bardzo ciekawie i co najważniejsze prosto, dzięki czemu czytelnik nie ma problemu z przyswajaniem wiedzy. Do tego zakończenie każdego rozdziału ćwiczeniami pozwala nam usystematyzować zdobytą wiedzę.
"Nasze dobre samopoczucie zależy od granic, które wytyczymy".
„Dbałość. O komunikowaniu swoich potrzeb, stawianiu granic i wolności bycia sobą” to książką po która naprawdę warto sięgnąć. Jestem pewna, że każdy kto jest zainteresowany tym tematem wyniesie z niej bardzo wiele.
,,Dbałość. O komunikowaniu swoich potrzeb, stawianiu granic i wolności bycia sobą" to poradnik, mający na celu uświadomić czytelnikom, jak ważne w życiu i w relacjach jest ustanawianie własnych zasad. Napisany został przez Nedrę Glover Tawwab - amerykańską terapeutkę z wieloletnim doświadczeniem.
?????
Nie czytałam zbyt wielu poradników w swoim życiu, ale ten wydał mi się szczególnie interesujący. Cieszę się, że zdecydowałam się po niego sięgnąć, bo okazał się naprawdę świetny (i ma przepiękną okładkę ?)!
Autorka wyjaśnia tu szczegółowo, czym właściwie są granice, przeprowadza czytelników przez różne ich rodzaje, a także tłumaczy, skąd bierze się w nas opór lub nieumiejętność w ich wyznaczaniu.
Poradnik jest pełen przykładów sytuacji, w których możemy potrzebować zdrowych granic. Tawwab bierze na tapet m. in. relacje rodzinne, intymne i zawodowe. Przedstawia też wiele praktycznych wskazówek i sugestii w zakresie tego, jak możemy zachować się, gdy czujemy, że nasze granice są naruszane.
Każdy rozdział książki kończy się ćwiczeniem, które pozwala lepiej przyswoić i przemyśleć omawiane zagadnienia.
Autorka zwraca się do czytelników z niezwykłą dbałością i empatią, wielokrotnie podkreślając, że mają prawo do wyznaczania własnych granic i do wyciągania konsekwencji w przypadku ich naruszenia. Myślę, że wielu z nas powinno usłyszeć (przeczytać) te potrzebne słowa.
,,Konsekwentnie ćwiczę asertywność i samodyscyplinę-tak, by tworzyć życie, którego ja sama chcę. Dawniej miałam do świata wiele pretensji- liczyłam, że inni odgadną moje nastroje i pragnienia. Z czasem, metodą prób i błędów, nauczyłam się, że moich potrzeb nikt nie będzie odgadywać. Póki liczyłam, że tak się stanie, cierpiałam w milczeniu, podczas gdy inni zajmowali się po prostu swoim życiem".
Co tak naprawdę oznacza bycie wolnym? Otóż to umiejętność mówienia NIE. Nie można zaspokoić potrzeb całego świata i bez końca pomagać wszystkim, a samemu pozostawać w tyle. Wiem o tym właśnie z tego poradnika. Przyznam, że dokładnie scaliłam się z tą pozycją, gdyż sama nie potrafię odmawiać. Ktoś powie, że lubię być miła i dlatego ludzie mnie wykorzystują, ale są w błędzie. Ja jestem miła i nigdy niczego nie udaję. Zwyczajnie lubię pomagać i faktycznie moje potrzeby zawsze pozostają w tyle, o ile nie w średniowieczu:-)
Poradnik pokazuje jak umiejętnie odmawiać innym, by nie czuli się obrażeni. Pokazuje w jaki sposób wysławiać się, by druga osoba wiedziała na czym nam zależy i czego od życia oczekuję. Kiedyś jak postać z książki liczyłam, że ludzie sami odnajdą moje oczekiwania. Byłam tak samo jak ona naiwna, gdyż minęło trzydzieści sześc lat i nic się nie zmieniło. Dlatego bardzo mnie cieszy, że natrafiłam na ten podręcznik. Przeczytałam tutaj o ważnej zasadzie, która brzmi, że nie wystarczy tylko powiedzenie o swoich granicach. Trzeba jeszcze je potwierdzać otoczeniu nie raz, a kilka, by zrozumieli, że nie damy się więcej wykorzystywać. Tak jak i inni, tak my zasługujemy na to, by być szczęśliwym. Odmawiając nigdy nie wdawajmy się w szczegóły, bo to jest zawsze atut, by druga osoba szukała sposobności, by nas do swojej racji przekonać. Im gęściej będziemy się tłumaczyć, tym bardziej poczujemy zrezygnowanie i pokonani zgodzimy się. Nie tędy droga. Nigdy nie wolno wahać się przy odpowiedzi. Odpowiadajmy od razu, czym zaskoczymy ,,przeciwnika" i temat zostanie zakończony. Proste? Jeszcze wiele rad poznacie właśnie dzięki tej książce. Warta przeczytania:-)
Jeśli na myśl o spotkaniu z rodziną robi ci się słabo, a toksyczne relacje z bliskimi są dla ciebie źródłem bólu, tu znajdziesz zrozumienie i wiedzę, co...
Healthy boundaries. We all know we should have them--in order to achieve work/life balance, cope with toxic people, and enjoy rewarding relationships with...