Darwin. Wyprawa, która zmieniła świat

Karol Darwin to jeden z najsłynniejszych naukowców w historii. W powszechnej wyobraźni jawi się jako starzec z gęstą, białą, starotestamentową brodą. Zapominamy przez to, że był młodym i żywotnym mężczyzną, który w wieku 22 lat wyruszył w pięcioletnią podróż na HMS Beagle.

To właśnie młody Darwin jest bohaterem tej pełnej przygód i opartej na faktach książki. Przemierza oceany, odwiedza kilka kontynentów i niebezpieczne wyspy, wpada w ręce Indian z plemienia Jagan, walczy z niewolnictwem i szybko orientuje się, że jego uprzywilejowane pochodzenie nic nie znaczy w obcych krajach. Wszystko to podczas badania i katalogowania nieznanych gatunków zwierząt, które czasami musi trzymać w zębach, bo rąk już mu nie starcza.

Pełna zdumiewających zdarzeń podróż młodego Darwina, która uczyniła z niego jednego z największych uczonych w dziejach świata.

Zanim Tom Chaffin zaczął pisać książki historyczne, pracował jako dziennikarz, m.in. w Savannah, Nowym Jorku, San Francisco i Paryżu. Wykładał historię Stanów Zjednoczonych i pisarstwo na wielu uniwersytetach, współtworzył również cieszącą się uznaniem serię ,,New York Timesa" o wojnie secesyjnej Disunion. Jego artykuły, recenzje i eseje publikują takie czasopisma jak ,,New York Times Magazine", ,,Time", ,,Harper's Magazine" czy ,,Oxford American".

Wciągająca książka. ,,Darwin" Chaffina to opowieść o nadzwyczajnej przygodzie.

,,Wall Street Journal"

Świeże spojrzenie na słynną wyprawę Karola Darwina.

,,Kirkus Reviews"

Darwin. Wyprawa, która zmieniła świat - opinie o książce

Avatar użytkownika - niezdarusia
niezdarusia
Przeczytane:2024-08-15, Ocena: 5, Przeczytałam,

"Darwin. Wyprawa, która zmieniła świat" to książka, która wciąga od pierwszych stron. Chyba każdy słyszał o Karolu Darwinie oraz jego teorii ewolucji i pewnie kojarzycie go jako starca z pokaźną brodą. Ta postać jakoś nigdy nie zwróciła bardziej mojej uwagi i nie zainteresowała mnie na tyle, żeby dowiedzieć się o niej czegoś więcej. Dzieło Darwina mam w planach, ale brakuje czasu i chęci aby po nie sięgnąć.

Lektura ta jest świetnie napisana, nie wiem nawet kiedy ją przeczytałam. Autor na początku opisuje pobieżnie Darwina, poświęca kilka stron na temat jego podróży, a potem cofa się do wczesnej młodości Karola  i już opowiada jego dalsze dzieje.

Darwin był naprawdę ciekawą postacią. Spędził wiele lat w podróży i opisywał nie tylko swoje naukowe spostrzeżenia, ale również zwracał uwagę na historię czy politykę danego regionu. W wieku 22 lat wyruszył w wyprawę, mimo choroby morskiej, która odmieniła jego życie. Lecz nie spędził pięciu lat na statku, dużą część czasu spędził na podróżach lądowych.

To książka o pasji, nauce, podróży i przygodzie. To opowieść o ludziach, ówczesnych realiach czy o przyrodzie.

Autor przedstawia nam życie Karola Darwina i jego osiągnięcia. Często znajdziemy tutaj przytoczone cytaty i myśli tej postaci. Autor oddaje mu głos.

To tytuł zdecydowanie warty lektury. Doskonale mi się go czytało. Bardzo polecam!

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;