W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów.
Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki?
Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii?
Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo?
Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata.
Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne.
Wydawnictwo: Dwie siostry
Data wydania: 2023-10-01
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 112
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym...
Przeczytane:2022-03-13,
Podróż dookoła świata? Czemu nie! Po raz kolejny po rewelacyjnej “Którędy do Yellowstone” wybraliśmy się w nią z wielkoformatową książką współtworzoną przez Aleksandrę i Daniela Mizielińskich oraz Natalię Baranowską. 26 krajów na różnych kontynentach wykazanych w geograficznym spisie treści - mapie świata z numerami stron, na których zostały opisane. Europa: Francja, Grecja, Hiszpania, Niemcy, Norwegia, Polska, Rosja, Węgry, Włochy; Ameryka Północna i Południowa: Argentyna, Brazylia, Meksyk, Peru, Stany Zjednoczone; Azja i Oceania: Chiny, Indie, Indonezja, Iran, Izrael, Japonia, Turcja, Wietnam; Afryka: Egipt, Etiopia, Maroko, Nigeria.
Każdy, bogato ilustorwany rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim wiele ciekawostek o charakterystycznych dla każdego z nich produktach, służących wykonaniu potraw, z którymi je kojarzymy. Są też przepisy pozwalające wykonać te dania we własnej kuchni, a ich znalezienie ułatwi spis potraw. Dzięki tej książce dowiecie się jak bardzo jedzenie związane jest z historią danego kraju, regionu, czy świata, a także kulturą, religią, przyrodą i klimatem. Autorzy zamieścili w niej również wyjaśnienia pojęć związanych z żywnością, takich jak na przykład pasteryzacja, fermentacja, obróbka organiczna, kiszenie. Mamy tu również opisane ilustracje pokazujące, jak wyglądało przetwarzanie, przygotowywanie, bądź spożywanie posiłków kiedyś, i jak wygląda dziś. Poznamy sylwetki ważnych w świecie gastronomii postaci, np. Marie – Antoine Careme. Na końcu znajdziemy chronologiczny spis treści, przybliżający daty najważniejszych wydarzeń związanych z żywnością począwszy od tych sprzed 300 000 lat po współczesność oraz indeks, pozwalający w łatwy sposób wyszukać konkretne słowa, pojęcia, potrawy w niej zawarte. “Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu” to niezwykła książka, do wnikliwego czytania, będąca jednocześnie książką historyczną, kulinarną i atlasem nie tylko dla małych smakoszy.