Warszawa sprzed afery reprywatyzacyjnej.
Kolejne kamienice przejmowane są przez czyścicieli, którzy dręczą mieszkańców by osiągnąć cel założony przez kupców.
Krzysztof musi stawić czoła trudnej sytuacji nie tylko związanej z możliwością utraty miejsca zamieszkania, ale też z własnymi demonami.
Mieszkańcy zmagają się z przeciwnościami i często wystawiani są na ciężką próbę, gdy dochodzi do niecodziennych i nowych sytuacji ze strony oprawców.
,,Czyściciele" stanowią odwrócony topos zbrodni i kary. Czy możliwa jest zatem zbrodnia, która uchodzi na sucho? A może to tylko złudzenie?
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2024-09-11
Tytus Brzozowski, architekt, malarz: Przed Państwem niezwykły zapis namiętności wielbiciela i znawcy Warszawy. Piotr Otrębski przedstawia zbiór swych...
Przeczytane:2024-09-27, Ocena: 5, Przeczytałam,
Spotkałeś/-aś się kiedyś z terminem ,,reprywatyzacja"? Może obiło Ci się coś o uszy o aferze reprywatyzacyjnej w Warszawie? ?
Muszę przyznać, że temat ten to mój ,,konik" po pierwsze ze względu na to, że skończyłam na studiach kierunek Inwestycje i nieruchomości, a po drugie moja praca magisterka dotyczyła właśnie reprywatyzacji i skupiała się w dużej mierze na owej aferze. Dlatego, gdy zobaczyłam najnowszy reportaż Piotra Otrębskiego ,,Czyściciele" wiedziałam, że muszę po niego sięgnąć.
,,Czyściciele" to naprawdę świetnie napisany reportaż o reprywatyzacji w Warszawie. Autor ma bardzo lekkie pióro, którym posługuje się w taki sposób, aby od lektury nie dało się oderwać. Dodatkowo całą historię przedstawił bardzo wiarygodnie i osobiście nie znalazłam niczego co mogłoby się minąć z prawdą, a nawet dowiedziałam się kilku ciekawych faktów.
Piotr Otrębski w swojej książce przedstawia smutną, a nawet wręcz przerażającą historię wielu ludzi, którzy musieli stawić czoła reprywatyzacji. Ich dotychczas poukładane życie zmieniło się o 180 stopni, a codzienność była usłana zastraszaniem, wzmożonym lęk, obserwacją przez szemranych typów, a nawet śmiercią... Autor genialnie ukazuje jak drastycznymi metodami posługiwały się osoby przeprowadzające reprywatyzacje i wprowadza nas w bezwzględny świat bezdusznych ludzi dla których nie ma nic ważniejszego niż kasa, władza i własny interes.
Historia naprawdę mnie porwała i zjednoczyłam się mieszkańcami, którzy opowiedzieli swoje historie. To co musieli przeżyć było okropne, ale patrzenie na to jak się jednoczą było cudowne. Najgorsze tylko, że byli w tym jednoczeniu naiwni i zbyt ufni...
Przerażające jest jeszcze to, że książka ta jest reportażem, a nie fikcją na podstawie której możnaby nagrać świetny film pełen akcji, szemranego towarzystwa, tuszowania spraw, mataczenia w papierach, układów politycznych i niszczycielskiej siły nieodpowiedniej znajomości... Taka afera naprawdę miała miejsce, a prawda jest taka, że ,,czyścicieli" do tej pory można spotkać w wielu miastach. Kupują kamienice w świetnych lokalizacjach za bezcen i robią wszystko aby wykurzyć mieszkańców, przerobić kamienice na luksusowe apartamenty i zarobić kupę kasy...
Jeżeli lubisz klimat dawnych lat i historie oparte na faktach to ,,Czyściciele" zdecydowanie są dla Ciebie! Serdecznie polecam!