Czy mężczyźni są światu potrzebni?

Inne wydania:

Hitowy autor w swojej najlepszej pisarskiej formie. Zaskakuje, rozśmiesza, demaskuje mity, czasem oburza. Jeśli więc chcesz wiedzieć:

- jakich mężczyzn wybierają kobiety?

- czego mężczyźni boją się najbardziej?

- dlaczego lubią grać w biliarda i oglądać football?

- i ... czy mężczyzna jest w ogóle światu potrzebny?

tę książkę musisz mieć!

Książka Janusza L. Wiśniewskiego to próba zbudowania pomostu pomiędzy naukową teorią i ,,głosem serca", tym, co udowodnione, i tym co odczuwane. Autor demaskuje mity, podważa stereotypy, oburza, rozbawia. Porcja zaskakującej wiedzy o nas samych. Pełna intrygujących faktów, ale też osobista refleksja naukowca. Naukowca z duszą poety.

Informacje dodatkowe o Czy mężczyźni są światu potrzebni?:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2019-08-28

Tagi: Proza literacka

Kup książkę Czy mężczyźni są światu potrzebni?

Czy mężczyźni są światu potrzebni? - opinie o książce

Tytuł: „Czy mężczyźni są światu potrzebni?”
Autor: Janusz Leon Wiśniewski
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 01.01.2007
Gatunek: Filozofia, etyka
Ilość stron: 124

Filozoficzno-etyczne rozważania na temat: „czy mężczyźni są światu potrzebni” poparte badaniami naukowymi. W dodatku autorem jest mężczyzna. Bardzo interesujące przemyślenia, które moim zdaniem powinny być lekturą obowiązkową w szkole średniej tak dla chłopców jak i dziewczyn. Osobiście żałuję, że nie przeczytałam jej w roku jej wydania (2007).
Autor Janusz Leon Wiśniewski traktował nie tylko o mężczyznach, ale również o związkach, miłości, depresji. Bardzo wartościowy podręcznik obsługi mężczyzny w skompensowanej formie dostajemy porcje niezwykłej wiedzy i różnych ciekawostek, które dla mnie były bardzo przydatne i zmieniły ój pogląd na kilka tematów i mojego postrzegania mężczyzn. A na wiele tematów, mimo moich wcześniejszych już poszukiwań w innych książkach, nawet psychologicznych, tutaj dostałam odpowiedzi.
Bardzo podobał mi się fragment na temat miłości:
„Miłość romantyczna” to w dużej mierze nic innego jak stan lęku na granicy przerażenia, nerwica natręctw (nieustanne, niekontrolowane wracanie myślami do określonej czynności, wydarzenia lub osoby) oraz nieuzasadniona euforia, której poziom porównywalny jest z poziomem stanu manii u osób chorujących na zaburzenia afektywne dwubiegunowe (znane także jako psychoza maniakalno-depresyjna)”. I trudno się z tym nie zgodzić. Choć marzymy o miłości romantycznej, z punktu widzenia biologii i neurobiologii dla ludzkiego organizmu ten stan trwający permanentnie byłby wykańczający.
Konkluzja autora na koniec jest bardzo optymistyczna:
„Świat bez mężczyzn, nawet jeśli możliwy, nie byłby dobrym miejscem,
byłby zbyt pusty, nudny i smutny, i byłoby w nim przejmująco zimno. Bo
mężczyźni są kobietom potrzebni. I to bardzo”. I myślę, że żadna kobieta nie chciałaby żyć w świecie bez mężczyzn. Któż by nas podziwiał (z przymrużeniem oka oczywiście :) ).
Bardzo dziękuję autorowi Januszowi Leonowi Wiśniewskiego za porcje tak wyczerpującej wiedzy i za podzielenie się swoimi przemyśleniami. Polecam. Każdej kobiecie i każdemu mężczyźnie.

Zbiór felietonów, luźnych esejów skupiających się na temacie i roli mężczyzny we współczesnym świecie. Wiśniewski przytacza wiele ciekawostek z dziedziny nauki i kontrastuje je z codziennym życiem. Nie brak mu przy tym lekkości i swoistego humoru. Książka zarówno dla mężczyzn i kobiet, myślę, że skłoni do ciekawych wniosków. Taka odmiana męskiego feminizmu.
Avatar użytkownika - LifeOnMars
LifeOnMars
Przeczytane:2010-09-19, Ocena: 5, Przeczytałam,

Najlepsza, moim zdaniem, książka Pana Janusza. Bardzo fajnie mi się czytało, dowiedziałam się dużo fajnych rzeczy, dzięki którym zabłysłam kilka razy wiedzą ;) Generalnie, jestem na TAK.

Avatar użytkownika - ania19880
Przeczytane:2008-01-17, Ocena: 6, Przeczytałam,
Wszystkie moje kobiety
Janusz Leon Wiśniewski0
Okładka ksiązki - Wszystkie moje kobiety

Wszystko da się wyjaśnić. Zapisać w liczbach i równaniach. Życiem rządzą prawdopodobieństwo, logika i udowadnialne twierdzenia. Przynajmniej jemu...

Moje historie prawdziwe
Janusz Leon Wiśniewski0
Okładka ksiązki - Moje historie prawdziwe

„Moje historie prawdziwe” to kilkaset stron opowieści, które od lat zachwycają czytelników. Bawią, skłaniają do refleksji, zaspokajają głębokie...