Kolejny, po Przypływie i Trzecim głosie, tom bestsellerowej serii kryminalnej popularnego duetu szwedzkich scenarzystów.
Olivia Rönning, po powrocie do pracy w policji, zostaje przydzielona do sprawy zamordowanej trzylatki w małym miasteczku Arild. Kilka dni później do podobnej zbrodni dochodzi pod Sztokholmem, ofiarą pada siedmioletni Aram, chłopiec ma skręcony kark.
Brutalne morderstwa odbijają się echem w całym kraju. Podejrzenia padają na środowiska rasistowskie, które groziły rodzicom obojga dzieci. Tom Stilton otrzymuje od swojego przyjaciela Ronny'ego książkę, która zawiera dużą liczbę wycinków prasowych na temat brutalnego zabójstwa ciężarnej luksusowej prostytutki. Przed laty Stilton został odsunięty od sprawy Jill, jednak nigdy jej nie zapomniał. Kiedy laboratorium kryminalistyczne dostarcza wyniki badań DNA, dochodzenie przybiera nieoczekiwany obrót.
,,Książka oddaje mroczny obraz naszych czasów, w których pod powierzchnią czai się zło, którego nie da się opisać słowami. Cilla i Rolf Börjlind pokazują, że powieść kryminalna jest bardzo skuteczna w naświetlaniu problemów społecznych. Czarny świtjest zwięźle napisany, a postacie, które śledzimy w tej serii, stają się coraz bardziej interesujące". Ölandsbladet
Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2022-06-08
Tytuł oryginału: Svart gryning
,,Czarny Świt" to już trzeci tom jednej z moich ulubionych serii kryminałach o Tom Stilton i Olivia Rönning. Bardzo polubiłam Olivie, która z każdym kolejnym tomem coraz lepiej radzi sobie z różnymi zagadkami kryminalnymi.
Tym razem zostało zamordowane 3 letnie dziecko. Babcia Emelic na chwilę zostawiła ją przed domem. W tym czasie wraca ojciec dziewczynki, Sebastian, który widzi ją z nienaturalnie wykręconą szyją. Kto jest mordercą? I jaki miał motyw by zabijać niewinne, małe dziecko?
W trakcie śledztwa na jaw wychodzi, że Emelic nie była biologiczną córką Sebastiana. Miała ciemną karnacie. Podejrzenia padają na środowiska rasistowskie. Kilka dni później pod Sztokholmem dochodzi do podobnego morderstwa. Ginie siedmioletni chłopiec.
Jak zawsze w tej serii są prowadzone dwie równoległe sprawy. Tak jest i tym razem. Tom Stilton dostaje od swojego przyjaciela książkę, w której znajduje wycinki prasowe o brutalnym zabójstwie ciężarnej prostytutki. Tom kiedyś prowadził tę sprawę, ale został od niej odsunięty, a morderca nigdy nie został odnaleziony. W laboratorium kryminalistycznym znaleziono interesujący ślad DNA i od tej pory dochodzenie nabiera nowy obrót.
Książka trzyma w napięciu od pierwszych stron. I dostarcza wielu emocji. Bo tam gdzie zabijane są małe dzieci zawsze towarzyszy wiele emocji. Autorzy książki jak zawsze to napięcie i emocje potęgują z każdą kolejną stroną, kiedy na jaw wychodzą nowe tropy. Nie jedne raz będą to ślepe tropy. Nie zabraknie tutaj zaskakujących zwrotów akcji, które tak bardzo lubię w tym gatunku. I zakończenie, które nigdy bym nie domyśliła się.
To co najbardziej lubię w tej serii to jej klimat. Każda książka posiada mroczny, specyficzny klimat oraz bohaterów, którzy są wyraziści i potrafią dostarczyć wielu emocji.
"Czarny świt" to doskonale napisany kryminał, który porusza wiele współczesnych problemów społecznych. Polecam!
Olivia Rönning znika. Funkcjonariuszka Lisa Hedqvist dochodzi do wniosku, że jej partnerka musiała zostać porwana. Na tę wieść Tom Stilton, były policjant...
Misterna opowieść o społecznej przestępczości i zbrodniach w wyższych sferach, prowadząca do finału, przy którym obgryzasz paznokcie. ,,Publishers...
Przeczytane:2015-08-06,