Dobry samarytanin

Tom 7 cyklu Tom Stilton i Olivia Rönning

Olivia Rönning znika. Funkcjonariuszka Lisa Hedqvist dochodzi do wniosku, że jej partnerka musiała zostać porwana.

Na tę wieść Tom Stilton, były policjant, postanawia przerwać dobrowolną izolację na wysepce Rödlöga, spowodowaną szerzącą się epidemią koronawirusa, i pomóc w poszukiwaniach.

Podążając śladem zaginionej, Lisa i Tom trafiają na informację o domu stojącym samotnie na prowincji. Gdy przybywają na miejsce, budynek płonie. Niedługo potem w jego zgliszczach zostaje znalezione zwęglone ciało kobiety. Czy to Olivia?

W tym samym czasie Mette Olsäter, emerytowana szefowa całej trójki, zostaje koordynatorką międzynarodowej operacji mającej zapewnić bezpieczeństwo dostaw szczepionki przeciw COVID-19. Wiele wskazuje na to, że ktoś jest gotów uczynić wszystko, aby zrujnować plany szczepień.

Siódma część bestsellerowej serii kryminalnej o Olivii Rönning i Tomie Stiltonie.

Informacje dodatkowe o Dobry samarytanin:

Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2024-03-13
Tytuł oryginału: Den barmhärtige samariten

Kup książkę Dobry samarytanin

Dobry samarytanin - opinie o książce

Avatar użytkownika - AnnaKwa
AnnaKwa
Przeczytane:2024-11-17, Ocena: 5, Przeczytałem, 52 książki 2024,

Kolejna książka, której główną bohaterką jest policjantka Olivia, a także szereg innych osób, które chwilami wybijają się przed nią na pierwszy plan w opowiadanej historii. Tym razem akcja toczy się w czasach covid-u, gdy na świecie dochodzą do głosu ruchy antyszczepionkowe. Jedno ze śledztw dotyczy młodej kobiety, która uwięziła Olivię. Czy łączy się on z inną niewyjaśnioną śmiercią? I co ma do tego pożar sprzed lat? Czytelnik ma czasem wrzucane takie drobne kamyczki, które wydają się drogą do rozwiazania, a na końcu okazuje się, że nie wszytskie prowadziły go ku wyjaśnieniu tajemnicy. Nie mogę się już doczekać kolejnej książki z serii, po którą zapewne sięgnę.

Avatar użytkownika - kryminalnatalerz
kryminalnatalerz
Przeczytane:2024-03-21, Ocena: 5, Przeczytałam,

"Dobry samarytanin" autorstwa małżeństwa Börjlindów to spokojna skandynawska powieść kryminalna, siódmy tom serii kryminalnej z detektywami Olivią Rönning i Tomem Stiltonem. Przyznaję jednak, że była to moja pierwsza styczność z twórczością autorów i mimo iż czułam, że to część serii, to w odbiorze wcale mi to nie przeszkadzało. Historia, jaką ta powieść przedstawia, jest dosyć smutna z tego względu, że akcja toczy się w czasie pandemii koronawirusa, na chwilę przed udostępnieniem szczepionek. Zatem jest to rzeczywistość trudna, ludzie są zmęczeni izolacją i strachem na siebie i bliskich - i my te ich emocje czujemy, ten strach, niepokój i rozdarcie. To mocne tło, bardzo wyraźne przez całą historię, która oparta jest na zagadce kryminalnej solidnie zaskakującej - już z początku dostajemy twist, który całkowicie zmienia bieg historii. Tempo akcji jest zmienne, zaczyna się spokojnie, życie prywatne postaci jest równie ważne co zawodowe, by za chwilę przyspieszyć, dostarczyć dużo żywych emocji i znowu zwolnić. Zagadka rozpoczyna się zaginięciem, później prowadzi w ciekawe tematycznie rejony, w coś, czego sami niedawno jeszcze byliśmy świadkami (choć oczywiście w mniej drastycznym wydaniu). Najciekawsze jednak dla mnie w tej powieści były postacie, które od razu wzbudziły moje zainteresowanie i sympatię, więc z pewnością będę chciała bliżej przyjrzeć się całej tej serii!

,,Dobry samarytanin" to już siódma część serii kryminalnej o Olivii Ronning i Tomie Stiltonie. Jak każdy tom tej serii trzyma w niesamowitym napięciu, które rośnie z każdym rozdziałem.

Tym razem Olivia znika. Jej parterka Lisa dochodzi do wniosku, że jej koleżanka została porwana. Gdy Tom dowiedział się o tym postanowił wrócić z wyspy Rodloga i pomóc w poszukiwaniach.   W trakcie śledztwa Tom i Lisa dowiadują się o samotnie stojącym domu na pewnej prowincji. Gdy docierają na miejsce okazuje się, ze posiadłość płonie. Odnajdują zwęglone ciało kobiety. Czu to Oliva?

Akcja książki dzieje się w czasach gdy wirus COVID-19 zbiera swoje największe żniwo. Mette chociaż jest już na emeryturze dostaje zadanie by bezpiecznie dostarczyć szczepionki. Okazuje się bowiem, że jest ktoś kto chce zniszczyć szczepionki.

W tej części według mnie jest bardziej rozwinięty wątek obyczajowy niż kryminalny. Czy to źle? Dla mnie nie. Autorzy książek świetnie przedstawili nastroje w szwedzki społeczeństwie podczas epidemii koronawirusa.

Akcja książki rozkręca się powoli. Z każdym kolejnym rozdziałem jednak przyspiesza i dostarcza coraz więcej emocji. Bardzo lubię styl pisania autorów, którzy z jednej strony opisują niezwykle dokładnie dane zagadki kryminalne, a z drugiej strony nie wplatają tutaj za dużo zbędnych opisów.

Bardzo polubiłam również głównych bohaterów, jak również drugą drugo planowych. Lubię również kryminały, które są wielowątkowe i posiadają wielu bohaterów. Tak właśnie jest w ,,Dobrym samarytaninie". Mnogość ta może przytłaczać. Ja jednak wole gdy czytana książka wymaga ode mnie większego skupienia.

,,Dobry samarytanin" to książka, która trzyma w napięciu do ostatniej strony. Posiada specyficzny, mroczny klimat oraz humor, który sprawia, że książkę czyta się bardzo szybko i przyjemnie.

Jeśli lubicie skandynawskie kryminały to bardzo polecam zarówno ,,Dobrego Samarytanina" jak również poprzednie części. Każdy tom można czytać niezależnie od siebie, ale zachęcam czytać od pierwszej części. Możemy wtedy lepiej poznać Olivie i Toma.

Przypływ
Rolf Börjlind0
Okładka ksiązki - Przypływ

Misterna opowieść o społecznej przestępczości i zbrodniach w wyższych sferach, prowadząca do finału, przy którym obgryzasz paznokcie. ,,Publishers...

Gangrena
Rolf Börjlind0
Okładka ksiązki - Gangrena

Tom Stilton, były policjant i dawny bezdomny, wyprawia się do północnej Tajlandii, aby na podstawie jednego niewielkiego zdjęcia odszukać pewnego mężczyznę...