Czarny ptak

Potężny, czarny ptak, mała, zagubiona w świecie dorosłych, dziewczynka i ich szalona podróż.

„Czarny ptak” Suzy Lee to książka wyjątkowa. Żywiołowa podróż jest tu czymś, co, paradoksalnie, każe nam się zatrzymać, zastanowić, pokontemplować.

Obcowanie z odmiennym od powszechnego stylem czarno-białych ilustracji, wykonanych techniką litografii, wprowadza w różnorodność świata. Ilustracje jednak, przede wszystkim, w subtelny sposób, przedstawiają wewnętrzny świat dziecka. Ten, jakże dynamiczny kontrast czerni i bieli buduje wrażenie prędkości, pozwala czytelnikom poczuć te same emocje, które odczuwa bohaterka. Daje także możliwość oglądania świata z perspektywy lotu ptaka.

Cień rąk tańczącego dziecka, który oglądamy na stronie tytułowej, przypomina skrzydła ptaka. Już na samym początku historii widzimy, że dziecko i ptak są nierozłączni. Bo nawet wtedy, gdy dziecko i ptak rozstają się, ptak nie odchodzi całkowicie. Dziecko nadal czuje jego obecność. I na tym właśnie polega urok książki.

Pozwólcie sobie zanurzyć się w głębi czarnej ilustracji, rozwińcie skrzydła duszy i lećcie na nich w siną dal, a wracając, nie zapomnijcie zatrzymać smaku wolności i poczucia siły na dłuższą chwilę. Pamiętajcie, że ptak pojawi się znowu, kiedy tylko zapragniecie. Ciekawe  jaki będzie miał kolor i dokąd Was zabierze…

Suzy Lee urodziła się w Seulu. Techniki rysunku i malarstwa oraz sztuki książki uczyła się w Republice Korei i w Wielkiej Brytanii. Jej ksiązki: „Czarny ptak” (Lirabelle, Francja); „Fala” (Chronicie Books, Stany Zjednoczone); „ZOO” (BIR, Republika Korei); „Alicja w krainie czarów” (Corraini, Włochy) publikowane są na całym świecie.
Suzy Lee jest laureatką wielu międzynarodowych nagród. Jej ilustracje były prezentowane na światowych wystawach.

Informacje dodatkowe o Czarny ptak:

Wydawnictwo: Kwiaty Orientu
Data wydania: 2012-05-01
ISBN: 97883-926940-9-0

Kup książkę Czarny ptak

Czarny ptak - opinie o książce