W malowniczej Dakocie Południowej, pośród gór i dzikich zwierząt, rozgrywa się akcja tej pięknej powieści. Wychowana na farmie Lil poznaje Coopa, nowojorskiego chłopca, będącego na wakacjach. Nigdy nie zapomną pierwszego uczucia, lecz gdy spotkają się po latach, będą już innymi ludźmi. Lil, obrończyni zwierząt, prowadzi rezerwat. Coop, detektyw, wraca na farmę dziadków, by zacząć nowe życie. Oboje nie zamierzają ulegać dawnym sentymentom. Tymczasem w rezerwacie zaczynają dziać się dziwne rzeczy: po serii niewyjaśnionych zabójstw ktoś zaczyna prześladować Lil... Tylko Nora Roberts potrafi tak połączyć romantyczną opowieść o miłości z suspensem.
Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2011 (data przybliżona)
Tytuł oryginału: Black Hills
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Magdalena Słysz
Jako że mam w domu kilka książek Nory Roberts – skusiłam się na ponowne spotkanie z jej twórczością. Jej powieści łyka się w kilka godzin, z jednej strony szkoda, z drugiej to fajne.
Tym razem bohaterką powieści jest Lil oraz Coop, którzy znają się od jedenastego roku życia i są najlepszymi przyjaciółmi. Byli przez jakiś czas razem, ale w końcu ich drogi się rozeszły — Coop pojechał do Nowego Jorku, gdzie był policjantem, a później prywatnym detektywem. Lil została w Dakocie Południowej i spełniała marzenie o rezerwacie przyrody. Oboje ciężko pracowali na to, by poznać siebie i zrozumieć, kim są. Kiedy Coop wraca do Dakoty, by pomóc dziadkom, spotyka się z Lil. Dawne uczucie, a jakże, rozpala się na nowo, jednak kobieta nie chce znów zostać skrzywdzona. Oprócz wątku miłosnego mamy również wątek człowieka, który uważa, że trzymanie zwierząt w klatkach jest sprzeczne z naturą i że Lil, która ma w sobie indiańską krew, zdradziła swoich przodków. Mężczyzna zaczyna polować… na zwierzęta i ludzi. I na Lil.I tym razem się nie zawiodłam, ponieważ Nora jak nikt inny potrafi łączyć obyczaj z romansem, kryminał z powieścią przygodową. Jest tutaj wszystko, czego oczekuję od lektury, która ma mnie odprężyć, zadowolić i zrelaksować. Wiadomo, że wszystko dobrze się skończy (czy na pewno?), jednak odkrywanie, w jaki sposób do tego dojdzie, jest fascynujące. Po raz kolejny u Nory pojawia się wątek szczęśliwej rodziny (choć tylko u Lil, nie u Coopa), przyjaźni, która trwa i jest oparciem w trudnych chwilach oraz miłości, która nie mija. To takie piękne (ach, te kobiece wzruszenia), bo czasami chcę się poczuć w taki właśnie sposób. No i znów pojawiają się bohaterowie drugiego planu, którym mocno się kibicuje. Aż chciałoby się poznać również ich historię!
W mojej opinii to książka bardzo średnia. Czytałam i zastanawiałam się po co ona ma prawie 500 stron. Do wciągających nie należy, czytałam ją prawie 2 tygodnie i to już mówi wiele. Nie rozumiem ochów i achów oraz ocen dotychczasowych, ponieważ książka tak naprawdę niczym nie zachwyciła, no może jedną scenką , którą autorka opisała na połowie jednej strony na prawie samym końcu.
Nie zaskakująca, przewidywalna, momentami nudna, ocena 3, ponieważ dotrwałam do końca więc tragedii nie było.
Grace McCab, znana autorka powieści kryminalnych, przyjeżdza w odwiedziny do siostry. Kathleen jest zrozpaczona. Musi odzyskać prawo do opieki nad synem...
Nagła śmierć sierżanta Franka Wjinsky`ego, sumiennego policjanta i dobrego kolegi, jest szokiem dla całego wydziału zabójstw. Wkrótce pojawiają się dowody...
Przeczytane:2022-04-12, Ocena: 3, Przeczytałem, Mam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2022, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2022 roku, 12 książek 2022, 26 książek 2022, 52 książki 2022, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2021 roku, 12 książek 2021, 26 książek 2021, 52 książki 2021, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2022,
Dzisiaj zaprezentuję Wam książkę autorki, którą z pewnością większość z Was kojarzy, czyli "Czarne Wzgórza" Nory Roberts. Trochę jest w niej romansu, trochę sensacji, trochę thrillera. Zresztą zobaczcie sami!
Cooper, czyli smutny jedenastoletni chłopiec z Nowego Jorku jedzie na wakacje do swoich dziadków do Dakoty Południowej, gdzie poznaje mieszkającą na tamtejszej farmie Lil. Chłopiec zaprzyjaźnia się z nią, a z wiekiem rodzi się między nimi uczucie. Z czasem coraz bardziej podoba mu się na farmie dziadków. Po latach, na skutek wielu losowych zdarzeń Cooper i Lil przestają się już przyjaźnić i kontaktować. Ich drogi rozchodzą się, więc kiedy są już dorosłymi, około 30-letnimi ludźmi mają już swoje własne życia. Lil prowadzi rezerwat, a Cooper jest detektywem, który nagle przybywa na farmę, aby pomóc swoim dziadkom, którzy są już w podeszłym wieku. Już jako inni ludzie, Cooper i Lil nie zamierzają wracać do dawnych uczuć. Nagle w rezerwacie zaczynają dziać się dziwne rzeczy. Giną przypadkowe osoby, a Lil ktoś zaczyna prześladować. Kto zakłóca spokój w rezerwacie? Czy uczucie Coopera i Lil odrodzi się i znowu będą razem?
W książce występuje narracja prowadzona w trzeciej osobie. Rozdziały są długie, a całość została podzielona na trzy części: Serce, Głowa, Duch. Podczas czytania można spotkać wiele opisów pięknej przyrody i dzikich zwierząt. Oczywiście jest wątek miłosny tej pierwszej i tej odrodzonej po latach miłości. Jest też trochę brutalności w postaci zabójstw niewinnych ludzi. Podczas czytania szybko wyszło na jaw, kto jest mordercą, według mnie śledztwo w książce było trochę prowadzone nieudolnie, bo ciężko było złapać winnego, który ciągle kręcił się po okolicy. Były momenty, że czytałam tę książkę z zainteresowaniem, ale niestety przeważały nudne opisy, które zazwyczaj mnie usypiały. Końcówka jednak trochę trzymała w napięciu. Niestety książka ta nie należy tych najlepszych, jakie udało mi się przeczytać w ostatnim czasie. Wątek miłosny był przewidywalny, wiadome dla mnie było to, że miłość między głównymi bohaterami odrodzi się na nowo, dla Was z pewnością też. Jak wspomniałam wcześniej, wątek kryminalny był trochę drętwy, jedynie na końcu była akcja i trzymanie w napięciu.
"Czarne Wzgórza" jest romansem, który ma coś w sobie z powieści obyczajowej i sensacyjnej. Nie jest typowym romansidłem, myślę, że książka ta przypadnie do gustu tym, którzy lubią wątki kryminalne, a także są miłośnikami dzikich zwierząt i opisów przyrody, których w niej pełno. Dla mnie książka ta była trochę za nudna, dlatego nie będę ani zachęcać, ani zniechęcać do jej przeczytania. Być może Wam się spodoba, bo opinie są o niej różne...