Cudzym życiem nie pożyjesz

Czy ucieczka od siebie jest możliwa? Czy wyobraźnia jest w stanie zatąpić rzeczywistość? Bohater książki, rozczarowany życiem, pragnie rozwiązać gnębiące go problemy, powołując do życia swoje alter ego - urodzonego na przełomie XIX i XX w. Jana. Akcja książki, osadzona w panoramie dawnego i obecnego Kołobrzegu, przebiega w trzech płaszczyznach czasowych: współcześnie oraz tuż przed I i II wojną światową.

Informacje dodatkowe o Cudzym życiem nie pożyjesz:

Wydawnictwo: Dolnośląskie
Data wydania: b.d
ISBN: 83-7384-264-0

Kup książkę Cudzym życiem nie pożyjesz

Cudzym życiem nie pożyjesz - opinie o książce

Wróciłam do czytania tego autora po prawie ośmiu latach i już zapomniałam jak dobra jest to lektura. Nie powiem, że czytałam z wypiekami na twarzy, bo to nie ten typ literatury, ale i tak trudno mi było oderwać się od tej książki. Warstwa fabularna była dla mnie najmniej ciekawa, ot historyjka po prostu. Ani lepsza, ani gorsza od innych. Rozważania filozoficzno - egzystencjalne były dla mnie znacznie ciekawsze. Takie roztrząsanie spraw to ja lubię i ono stanowi dla mnie zdecydowanie większą wartość tej książki. Książki, która zmusza do refleksji. I jeszcze wisienka na torcie. Rzecz dzieje się w mieście, w którym mieszkam. Spacerowanie na kartach książki po miejscach, które znam, niezmiennie wywołuje uśmiech na mojej twarzy. Szczególnie spacerowanie po przedwojennym Kołobrzegu. W notce od autora wspomina on, że pisząc książkę nieustannie zaglądał do "Dziejów Kołobrzegu" Hieronima Kroczyńskiego i "Historii Kołobrzegu w fotografii" Jerzego Patana. Zrobiłam więc to samo, pobiegłam do biblioteki i nawet po zakończonej lekturze wciąż zaglądam do tych dwóch książek i nieumiarkowanie zachwycam się Kołobrzegiem. Podsumowując - pierwszy poziom fabularny jest dla mnie w porządku, drugi, rozmyślający, znacznie podnosi ocenę "Cudzym życiem...", a trzeci, kołobrzeski, zachwyca ponad miarę. Z pewnością sięgnę po inne książki tego autora.