Cudowny bijak

W niniejszym zbiorku umieszczono 87 utworów krótkich i nieco dłuższych. Nazwać je możemy bajkami lub gawędami bajkowymi. Skomponowane zostały przez twórców ludowych, będących jednocześnie miłośnikami folkloru, którzy przygotowali je na konkurs ogłoszony jeszcze w roku 1968 pod patronatem prof. Juliana Krzyżanowskiego przez Stowarzyszenie Twórców Ludowych i rozstrzygnięty w maju 1970 roku. Część materiału konkursowego weszła do tomiku pt. "Współczesne podania ludowe", Lublin 1982. Do niniejszego zbiorku wybrano prace, do których można odnieść pojęcie "bajki"*.

Informacje dodatkowe o Cudowny bijak:

Wydawnictwo: Ludowa Spółdzielnia Wydawnicza
Data wydania: 1984 (data przybliżona)
ISBN: 83-205-3620-0

Kup książkę Cudowny bijak

Cudowny bijak - opinie o książce

Avatar użytkownika - gan1983
gan1983
Przeczytane:2014-12-30, Ocena: 4, Przeczytałem, Dla dzieci, Mam, WYZWANIE 12 KSIĄŻEK 2014,
Były by fajniejsz, gdyby nie pisane niezrozumiałą gwarą.
Avatar użytkownika - Shi4
Shi4
Przeczytane:2014-12-14, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 (253) książki w 2014, Dla dzieci, Mam,
Zbiór bajek z różnych stron polski, często pisane gwarą. Znajduje się tu dużo bani, które pierwszy raz czytałam, ale są także ludowe wersje ogólnie znanych i przekazywanych z pokolenia na pokolenie opowieści. Trudność w czytaniu sprawia gwara ludowa, gdzie często gęsto nie rozumiałam wielu słów. Niby na końcu książki znajduje się słowniczek, ale nie zawiera on wszystkich zwrotów, a podczas czytania, co rusz wracanie na koniec rozprasza i przeszkadza w czytaniu. W sum ie tylko przez ten mankament obniżyłam trochę punktację.